V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej predložili nové dôkazy

TA3 ČTK
19.2.2021 17:22

Prokuratúra predložila súdu nové dôkazy v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej pred tromi rokmi zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. O dôkaze informoval denník Sme. Najvyšší súd sa v súčasnosti zaoberá odvolaním prokuratúry voči verdiktu prvostupňového súdu, ktorý minulý rok zbavil podnikateľa Mariána Kočnera obžaloby z objednávky Kuciakovej vraždy a oslobodil aj ďalšiu obžalovanú Alenu Zsuzsovú.

V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej predložili nové dôkazy
TASR/Jaroslav Novák

Analýza pohybu i komunikácie

Spomínané dôkazy sa podľa Sme týkajú okrem iného komunikácie Kočnera a Zsuzsovej, analýzy ich pohybu po vražde, ktorý vraj odporuje skorším vyhláseniam oboch obžalovaných. Prokuratúra tiež tvrdí, že dvojica deň po vražde častejšie navštevovala spravodajské internetové portály. Vďaka prístroju, ktorý Zsuzsová mala prepojený so svojím mobilom, vyšetrovateľ zistil, že obžalovaná ráno po vražde a po predchádzajúcej komunikácii cez mobil mala taký vysoký tep, ako jej náramok nikdy predtým nezaznamenal. Zsuzsová podľa žalobcu od Kočnera prevzala objednávku vraždy a oslovila ďalšieho prostredníka.

Niektoré zo zmienených dôkazov predložila prokuratúra už súdu prvého stupňa krátko pred vynesením rozsudku v prípade minulý rok v septembri, senát ich vtedy neprejednal.

Chýbal priamy dôkaz

Kuciak a Kušnírová boli podľa polície zastrelení 21. februára 2018 vo svojom dome. Policajná hliadka telá našla až o štyri dni neskôr na základe upozornenia od príbuzných, ktorí sa s reportérom a jeho snúbenicou nedokázali skontaktovať.

Prvostupňový súd pri zdôvodnení svojho verdiktu uviedol, že nebol predložený žiadny priamy dôkaz, ktorý by Kočnera usvedčoval z objednávky Kuciakovej vraždy. Prokuratúra tvrdila, že Kočner si objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi prekaziť plánovaný vstup do politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok