Visolajský: Sputnik sme mohli kúpiť a počkať na schválenie

TA3 TASR
19.2.2021 12:43

Vakcíny Sputnik V sa mohli nakúpiť do skladu, využívať by sa začali až po ich schválení Európskou liekovou agentúrou. V reakcii na vládou neschválený nákup ruskej vakcíny to uviedol na sociálnej sieti predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Visolajský: Sputnik sme mohli kúpiť a počkať na schválenie
SITA/AP

"Ak by sme neschválené vakcíny nakúpili do skladu, ihneď po ich schválení Európskou liekovou agentúrou by sme tak na Slovensku mali k dispozícii na očkovanie ďalšiu vakcínu," uviedol Visolajský. Zdôraznil však, že dovtedy, kým nemá vakcína schválenie EMA, by sa nemala bežne podávať na Slovensku. "Jedine v prípade, ak by niekto mal záujem, mohol by podpísať informovaný súhlas, kde by vyhlásil, že si uvedomuje všetky riziká, že si uvedomuje, že daná vakcína neprešla riadnym schvaľovacím procesom jej účinnosti a bezpečnosti, a napriek tomu si žiada, aby mu bola podaná. Myslím, že v skutočnosti bude takýchto odvážlivcov oveľa menej, ako to vyzerá na Facebooku," skonštatoval Visolajský.

Pripomenul, že krajina je v ťažkej situácii, vakcíny si mohla nakúpiť do skladov aj s tým rizikom, že ich neskôr nevyužije. "Ak nám výrobca Sputnika V vie skutočne zabezpečiť 160.000 dávok už budúci týždeň, mali by sme ich nakúpiť do skladu a vzhľadom na našu situáciu aj s tým rizikom, že ich neskôr nebudeme môcť použiť. Tak sa aj ukáže, či tá ponuka je skutočná a či dodávky sú reálne alebo ide len o hru," dodal predseda LOZ.

Slovensko nenakúpi vakcínu Sputnik V. Vládny kabinet vo štvrtok neschválil uznesenie o jej nákupe. Uznesenie vetovala strana Za ľudí. Použitie Sputnika V sa podľa navrhovaného uznesenia malo povoliť po kladnom posúdení Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv alebo po registrácii Európskou liekovou agentúrou .

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok