Česi sa unáhlili. Obchody dostali stopku, respirátory budú povinné

TA3 TASR
19.2.2021 11:35

Česká vláda od pondelka 22. februára neotvorí všetky obchody. Dôvodom je pretrvávajúca nepriaznivá pandemická situácia a šírenie britského variantu koronavírusu v krajine. Informoval o tom na Twitteri minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček.

Respirátory alebo dve rúška

Vláda podľa ministra vnútra Jana Hamáčka o otváraní všetkých prevádzok ani nehlasovala, uviedla spravodajská televízia ČT24. Hamáček spolu s českým premiérom Andrejom Babišom ešte vo štvrtok povedali, že v súčasnej situácii uvoľňovanie opatrení neschvaľujú.

Minister zdravotníctva Jan Blatný v piatok po zasadaní vlády oznámil, že v pondelok bude vydané opatrenie, ktoré bude nariaďovať nosenie respirátorov FFP2, nanorúšok alebo dvoch na sebe nasadených chirurgických rúšok v miestach s vysokou koncentráciou ľudí, ako sú obchody, MHD alebo nemocnice. Zároveň potvrdil, že ďalšie obchody sa v pondelok otvárať nebudú a vláda bude v utorok pokračovať v rokovaniach s opozíciou s cieľom nájsť cestu, ako presadzovať opatrenia na základe celospoločenského konsenzu.

Vo štvrtok pribudlo v Česku 11.553 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to o 2546 viac než pred týždňom

Nakazení pribúdajú rýchlejšie

Minister Havlíček navrhoval zrušenie zákazu predaja pre maloobchodníkov, avšak za sprísneného režimu. Zamestnanci obchodov by museli povinne nosiť respirátory typu FFP2 a v platnosti by naďalej zostalo povinné dodržiavanie rozstupov či obmedzenie jeden zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy.

Vo štvrtok pribudlo v Česku 11.553 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to o 2546 viac než pred týždňom, vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva. Ako píše server iDNES.cz, v Česku už tretí deň po sebe pribudlo viac ako 10.000 infikovaných. Reprodukčné číslo, čiže ukazovateľ rýchlosti šírenia pandémie, stúplo z 1,1 na 1,15. Rizikové skóre protiepidemického systému sa znížilo na 75 bodov, čo zodpovedá štvrtému z piatich stupňov opatrení.

Počet hospitalizovaných stúpol na 6343, z toho je 1258 pacientov vo vážnom stave. Počet aktívnych prípadov nákazy stúpol na 112.305, úmrtí pribudlo najmenej 90. Česko od začiatku pandémie zaznamenalo 1.134.957 prípadov nákazy a 18.913 súvisiacich úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok