Pápežov komorník sa postaví pred súd

TA3 TASR
29.9.2012 08:41

Vatikán dnes po dlhšom čase čaká veľký súdny proces. Pred porotu sa postaví komorník pápeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele je obvinený z krádeže. Ak mu vinu dokážu, posedí si vo väzení štyri roky.

Proces s bývalým komorníkom pápeža Benedikta XVI., obvineným zo závažnej krádeže vatikánskych dokumentov, sa dnes začal vo Vatikáne.

Paolo Gabriele, ktorého v máji zatkli a medzitým prepustili z domáceho väzenia, sa musí zodpovedať za to, že údajne vzal z pápežovho stola dôverné dokumenty. Niektoré z nich sa dostali do médií. Mužovi hrozí štvorročné väzenie.

Spolu s niekdajším komorníkom budú súdiť aj Claudia Sciarpellettiho, ktorý bol počítačovým expertom Vatikánu. Obviňujú ho zo spoluúčasti. Proces proti Gabrielemu sa koná v malej súdnej sieni za Bazilikou svätého Petra.


Na procese môžu byť vraj prítomní len ôsmi vybraní novinári z printových médií a tlačových agentúr, fotografovanie alebo nakrúcanie obžalovaného v súdnej sieni nie je povolené.


Prípad úniku dokumentov, v ktorých sa hovorilo o korupcii vo Vatikáne, dostal prezývku Vatileaks. Podľa viacerých pozorovateľov odhalil mocenský boj medzi niektorými kardinálmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok