TOP 10 vecí, čo treba vedieť o Maldivách predtým, ako sa tam vyberiete

CK SATUR/PR
18.2.2021 18:14

Tyrkysové more, biele piesočné pláže, ubytovanie vo vilkách na izolovaných ostrovoch a bohatý podmorský život, to sú Maldivy. Súostrovie, ktoré je aktuálne jedným z mála miest vo svete, ktoré poskytuje únik za teplom a slnečnými lúčmi. Pripravili sme pre vás to najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť predtým, ako sa na dovolenku na Maldivy vyberiete.

TOP 10 vecí, čo treba vedieť o Maldivách predtým, ako sa tam vyberiete
CK SATUR

Kedy vycestovať na Maldivy?

Maldivy sa nachádzajú v Indickom oceáne, na mape južne od Indie. Tvorí ich 26 koralových atolov, na ktorých sa nachádza viac ako tisícka malých ostrovčekov, pričom obývaných je približne len 200 z nich.

Maldivy majú ideálne počasie po celý rok. Priemerná denná teplota sa pohybuje od 27°C do 30°C a miestami máte pocit, že aj more je rovnako teplé. Zasahujú ich monzúnové dažde, ktoré delia ročné obdobia na dve: obdobie sucha a obdobie dažďov. Obdobie sucha, ktoré je ideálne na návštevu Maldív, je od decembra do apríla. Maldivy je však možné navštíviť aj od júla do novembra, kedy je síce oficiálne obdobie dažďov, ale ako hovoria domáci, pršať môže kludne iba hodinu za deň, ale aj niekoľko dní za sebou.

30_0a140371-9910-67f6.jpg

Aké sú aktuálne podmienky pre vstup na Maldivy?

Maldivy sú v súčasnosti jednou z mála exotických destinácií, ktoré ponúkajú bezpečnú dovolenkovú atmosféru pre Slovákov. Z Bratislavy je dĺžka letu na Maldivy približne 10 hodín. Pre vstup do krajiny je potrebné splniť nasledovné:

  • Každý cestujúci sa musí pri vstupe do krajiny preukázať negatívnym testom na COVID-19, nie starším ako 96 hodín v anglickom jazyku. Povinnosť testovať sa majú všetci cestujúci na Maldivy s výnimkou detí do 1 roku.
  • Každý cestujúci si musí najskôr 24 hodín pred odchodom do destinácie vyplniť prehlásenie o zdravotnom stave formou online registrácie, kde je potrebné nahrať fotografiu (pokojne odfotenú mobilom, no bez rušivých elementov a červených očí) a výsledok testu. Tento online formulár po vyplnení vygeneruje kontrolný QR kód (odporúčame ho mať vytlačený so sebou a tiež v elektronickej podobe v mobile). Tento kód musí byť platný ešte v čase lokálneho príletu na Maldivy, inak sa musí vyplniť opakovane. Formulár sa vypĺňa aj pri spiatočnom lete, tu však už nenahrávate výsledok testu.
  • Turistom sú udeľované bezplatné 30-dňové víza pri vstupe do krajiny rovnako ako to bolo pred vypuknutím pandémie, musia však predložiť rezerváciu ubytovania. Pri odchode z Maldív sa môžu turisti otestovať v prípade, že výsledky takého testu sú vyžadované pri návrate do ich cieľovej destinácie.

Pre viac informácií o podmienkach na hraniciach sledujte našu covid mapu.

Ako si vybrať ten správny ostrov či rezort pre seba?

Pre dovolenku na Maldivách nájdete viac ako 200 rezortov. Pri výbere rezortu záleží naozaj len od od vašich preferencií, nakoľko Maldivy ponúkajú pre každého niečo. Vyberať si môžete medzi 3 až 5 hviezdičkovými hotelmi. Aby ste však zažili skútočnú atmosféru Maldiv a vyskúšali kvalitu ich služieb odporúčame siahnuť minimálne po 4* hoteli.

Aktívnym typom, ktoré nevydržia dlho na jednom mieste, odporúčame niektorý z väčších rezortov/ostrovov, ktoré ponúkajú veľké množstvo aktivít (Sun Siyam Olhuveli, Lux* South, Meeru rezort). Zaľúbení, ktorí si chcú vychutnať súkromie a romantiku si môžu vybrať menšie rezorty s hotelmi butikového typu alebo rezorty označené symbolom adults only (Vilamendhoo, Hurawalhi, Milaidhoo, Kagi, Sun Siyam Iru Veli). Rodiny s deťmi by mali zase siahnuť po rezortoch, ktoré majú veľké detské kluby, ihriská, športovíská, detské bazény a prípadne aj animácie (Meeru rezort, Sun Siyam Olhuveli, Kandima, Kuredu).

Všetky rezorty však ponúkajú ubytovanie v dvoch typoch viliek, plážové alebo vodné, bez alebo s bazénom, jacuzzi či hojdacou sieťou. Plážové vilku sú vhodné pre tých, ktorí majú deti a tých, ktorí majú obavy spať priamo nad vodou a cez noc počúvať šum mora či lámanie vĺn a tiež pre tých, ktorí preferujú mať pred vilkou vlastnú pláž. Vodné vilky odporúčame naopak pre dospelých, ktorým nevadí šum mora a naopak majú radi absolútny dotyk s prírodou, namiesto pláže pred vilkou vlastný privátny vstup do vody priamo zo svojej terasy a absolútne súkromie.

maldivy-hurawalhi-08_c0a80401-9ab9-7954.jpg
hurawalhioceanpoolvillaexterior3-1600x900_0a14036f-9ad4-a6a3.jpg

Ako prebieha transfer na rezorty?

Domácim letom klasickým lietadlom, hydroplánom alebo rýchloloďou. Výber záleží od vzdialenosti ostrovov od letiska v Male. Maximálna dĺžka na transfer rýchloloďou je 1 hodina. Akonáhle je ostrov vzdialený dlhšie ako 1 hodinu cesty loďou využívajú sa hydroplány. Tieto však lietajú iba počas denného svetla.

Ak máte skorý ranný alebo neskorý večerný let alebo ak chcete cestovať komfortnejšie, môžete si na svoj presun vybrať miestny let. Domáceho letu alebo letu hydroplánom sa netreba obávať, ešte na letisku v Male sa o vás postará zástupca hotela a presunie vás k check-inu alebo do lounge s wi-fi a prípadne aj občerstvením, ak máte túto službu zahrnutú v cene pobyty. Let hydrolánom však je jedným z unikátnych zážitkov, ktoré Maldivy ponúkajú - počas letu môžete sledovať ostrovčeky, koralové útesy a rezorty uprostred Indického oceánu.

maldivy-hurawalhi-13_c0a80501-9b40-f073.jpg

Ako je to so stravovaním?

Rezorty na Maldivách ponúkajú všetky druhy stravovania - raňajky, polpenzia, plná penzia alebo all inclusive. Výber je len na vašich preferenciách. Odporúčame však objednať si vždy minimálne polpenziu, pretože ceny jedál v rezortových reštuaráciách sú oveľa vyššie ako sme doma zvyknutí. Treba myslieť aj na to, že Maldivy sú moslimská krajina, ceny alkoholu nad rámec zvolenej stravy sú tu teda výrazne vyššie. Preto ak si radi k obedu, alebo k večeri vychutnáte víno, odporúčame vám objednať si služby all inclusive, obzvlášť keď cestujete s deťmi, ktoré sú večne hladné. Rezorty na Maldivách však ponúkajú vynikajúcu gastronómiu aj v à la carte reštauráciách alebo tiež absolútne unikátne zážítky ako je obed či večera v podmorskej presklennej reštaurácii s 5 či 8 chodovým menu.

5-8undersearestaurant4-1600x1067_c0a80401-9b8b-84e4.jpg

Ak idem na romantickú dovolenku, na čo sa môžem tešiť?

Maldivy sú synonymom pre romantiku a pôvodne vznikali ako destinácia pre páry. Dlhé prechádzky po poloprázdnej pláži a večer pod holým nebom posiatym hviezdami, sledovanie západu slnka, ale aj vybavenie izieb či špeciálne služby - všetko pre spokojnosť cestujúcich vo dvojici. Niektoré rezorty sú určené len pre dospelých, iné majú rozdelené časti ostrova na zóny pre adults only a rodiny s deťmi, a tak si môžete dopriať nerušený oddych napríklad vo svojej vodnej vilke s jacuzzi. Medzi obľúbené služby pre dvojice patria plávajúce raňajky, romantická večera vo dvojici na pláži, či výbežku alebo ostrovčeku (tzv. sandbanku) uprostred oceánu, špeciálna výzdoba izby, ale aj zabezpečenie organizovaných zásnub či svadby.

Prečítajte si aj: Romantika v raji. TOP 7 vecí, ktoré si môžete vychutnať vo dvojici na Maldivách

hurawalhi-2268-1600x1067_0a140370-9cb1-40b2.jpg

Sú Maldivy vhodné pre rodinnú dovolenku?

Mohlo by sa zdať, že nie, ale opak je pravdou. Maldivy milujú páry, milujú potápači, no dokonalý oddych si môžu dopriať aj rodiny s deťmi. Mnohé rezorty majú pre rodiny s deťmi vyhradené celé časti ostrova. Na ubytovanie rodín s deťmi sa najčastejšie využívajú plážové vilky, ktoré ponúkajú ubytovanie pre 2 dospelých a 2 deti na prístelke alebo aj na pevnom lôžku, či v rodinných izbách. Vodné vilky sú primárne určené pre dospelých, no v niektorých rezortoch je možné po podpísaní tlačiva o prebratí zodpovednosti za deti, ubytovať sa s deťmi aj v týchto typických maldivských domčekoch. Rezorty, ktoré vítajú deti majú veľké detské kluby, ihriská, detské bazény a športoviská.

6-1_c0a80501-9d99-0c7f.jpg

Čo môžem na Maldivách robiť (okrem oddychu)?

Na svoje si prídu aj milovníci wellnessu, adrenalínu či potápania. Maldivské ostrovčeky nepresahujú výšku 3 metrov, sú zväčša zoradené do oválových atolov a od mora sú obklopené takmer súvislým pásom koralových útesov, čo vytvára skvelý predpoklad pre objavovanie podmorského sveta, domova pestrofarebných obyvateľov. Zároveň rezorty ponúkajú zážitky za poplatok ako rybolov na otvorenom mori, výlety za šnorchlovaním, za plávanie so žralokmi, vodné bicykle, motorizované vodné športy, windsurfing, kitesurfing a jachting. A v neposlednom rade rezorty ponúkajú kvalitné spa služby a wellness procedúry, a tak sa po návrate vrátite ako znovuzrodení.

8a_0a14036f-9e0a-d91e.jpg
12e_c0a80501-9e3b-e55d.jpg

Môžem sa šnorchlovať na každom ostrove?

Jednotlivé ostrovy sa líšia od seba aj svojim podmorským životom. Ak na dovolenku na Maldivy idete hlavne kvôli šnorchlovaniu vyberajte si ostrov podľa toho či má svoj vlastný korálový útes a ako bohatý je tam tento podmorský život. Niektoré ostorovy majú útesy okolo celého ostrova, a tak kľudne život pod hladinou môžete pozorovať celé hodiny už pred svojou vilkou, iné zase majú útes len okolo časti ostrova alebo sú aj rezorty, ktoré naopak majú krásne biele pláže, ale nemajú koralovy útes. Ale ani tu nie je dovolenka stratená, pretože rezorty organizujú denne zdarma výlety loďou za šnorchlovaním.

Niektoré rezorty dokonca organizujú nočné šnorchlovanie. Rozhodne ho odporúčame vyskúšať aj s inštruktorom, ktorý vám všetko potrebné vysvetlí, zapožičia výbavu ako je baterka do vody a predstaví vám nočných predátorov, ktorých počas šnorchlovania uvidíte. Vedeli ste, že počas dňa vychádzajú von úplne iné ryby ako počas večera či noci? A ešte jedno naše odporúčanie. Výbavu na šnorchlovanie si zoberte so sebou z domu, vyjde vás to lacnejšie, pokiaľ sa ovšem neubytujete v kvalitnom 5* hoteli s all inclusive službami, ktoré majú požičanie výbavy zahrnuté v cene. Dokonca sú prémiové rezorty, ktoré majú vo svojej výbave zdarma aj dioptrické okuliare na šnorchlovanie.

Pre odvážnejších má takmer každý rezort aj potápačské centrum, v ktorom si môžete urobiť kurz potápania a vydať sa na rôzne ponory. Organizujú sa tiež výlety za šnorchlovaním s rajami, s korytnačkami, či plávanie s obrovskými žralokmi.

Na čo si dať pozor – rady a tipy?

Na cestu je potrebný cestovný pas platný minimálne 6 mesiacov po návrate zo zájazdu a musí obsahovať aspoň 1 voľnú dvojstranu. Na vycestovanie nie je potrebné absolvovať proces vybavovania víz pred odchodom. Turistom sú udeľované bezplatné 30-dňové víza pri vstupe do krajiny. Len pripomenieme, že v prípade cestovania maloletých len s jedným z rodičov, prípadne s rodičom s odlišným priezviskom je potrebné mať notársky overené potvrdenie o povolení vycestovať od druhého rodiča v angličtine.

V aktuálnej situácii je dôležité nezabudnúť mať vyplnený online formulár a vygenerovaný QR kód pred príchodom do Male. Odporúčame ho mať vytlačený so sebou a tiež v elektronickej podobe v mobile. Tento kód musí byť platný ešte v čase lokálneho príletu na Maledivy, inak sa musí vyplniť opakovane. Formulár sa vypĺňa aj pri spiatočnom lete, tu však už nenahrávate výsledok testu.

Ak raz zažijete Maldivy, môže vám hroziť, že ich nebudete chcieť opustiť a pobyt si predĺžite. Ak už sa tak rozhodnete, odporúčame pre nové zážitky zmeniť rezort/ostrov alebo sa aspoň presúnuť do iného typu ubytovania - z plážovej vilky do vodnej a pod. Pre presun medzi ostrovmi je aktuálne potrebné absolvovať PCR test a presunúť sa najskôr do Male a až potom na nový ostrov.

14e_0a140370-9f3b-a105.jpg

A v neposlednom rade, aby ste si nepokazili zážitky z dovolenky a vyhli sa prípadným nepríjemnostiam ako úpaľ či spálenie pokožky, odporúčame si nezabudnúť opaľovací krém s vysokým faktorom (SPF 50), pokrývku hlavy najmä pre deti a aj pri šnorchlovaní nezabúdať na špeciálne oblečenie. Slnečné lúče sú tu naozaj silné a popálenie získate ani neviete ako.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok