V pondelok sa otvoria ďalšie školy. Niekde aj napriek hygienikom

TA3 TASR
18.2.2021 16:59

Viacero samospráv už oznámilo, že od pondelka opäť otvoria školy na prezenčnú výučbu. Trenčín sa na tento krok chystá napriek tomu, že úrad verejného zdravotníctva a krízový štáb mesta odporučili školy neotvárať. Ako je to v ďalších okresoch?

V pondelok sa otvoria ďalšie školy. Niekde aj napriek hygienikom
TASR/Jaroslav Novák

Otvorí päť okresov Trenčianskeho kraja

Stredoškoláci z končiacich ročníkov v piatich okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v pondelok vrátia do školských lavíc. Rozhodlo o tom vedenie TSK po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu. Rozhodnutie platí pre stredoškolákov v okresoch Považská Bystrica, Púchov, Trenčín, Prievidza a Myjava. Tie na základe regionálneho COVID automatu nepatria medzi „čierne“.

„Ak sa epidemiologická situácia zhorší, školy prejdú opäť na dištančnú formu vzdelávania,“ doplnil Baška s tým, že do škôl sa po prázdninách vrátia aj študenti troch zdravotníckych škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Trenčín vyhovie rodičom, nie hygienikom

V Trenčíne sa v pondelok vrátia do školských lavíc žiaci prvého stupňa základných škôl. „Mesto vyhovie nástojčivým žiadostiam rodičov, aby sa ich deti mohli od pondelka vrátiť do vzdelávacieho procesu v školách a do materských škôl. V pondelok sa okrem všetkých mestských materských škôl otvoria i základné školy pre žiakov prvého stupňa. Je však nutné, aby rodičia boli zodpovední,“ informuje radnica.

Okres Trenčín je podľa COVID automatu „v obkľúčení“ čiernych okresov. Mestský krízový štáb neodporučil otvoriť materské a základné školy. Rovnako i Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne odporučil vedeniu mesta, ale i ostatným zriaďovateľom a riaditeľom škôl a školských zariadení v okrese Trenčín ešte neprevádzkovať prezenčnú výučbu.
Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka otvoria základné školy aj napriek tomu, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne a aj krízový štáb mesta ich odporučil neotvárať.

„Keďže odporúčanie nemá žiadny právny rámec na rozhodnutie a nedáva ani možnosť mestám a obciam v okrese postupovať jednotne, rozhodli sme sa školy otvoriť. Lebo teraz už nemá zmysel mať v Trenčíne iný stav ako v okolitých obciach alebo naopak,“ informoval primátor na sociálnej sieti.

Podmienkou nástupu dieťaťa je negatívny antigénový alebo PCR test u oboch rodičov, alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia. Rodič alebo dieťa musia navyše v pondelok odovzdať učiteľke čestné vyhlásenie, že dieťa nemá príznaky.

Po prázdninách otvára aj Žilina

V Žiline sa po jarných prázdninách vrátia v pondelok do lavíc žiaci prvého stupňa základných škôl a v nezmenenom režime budú fungovať aj materské školy. Rozhodol o tom krízový štáb mesta po odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline a okresného pandemického strediska.

Pokračovanie vyučovania sa uskutoční za sprísnených protiepidemických nariadení. Pred nástupom do školy bude potrebný negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako sedem dní u jedného zo zákonných zástupcov dieťaťa, testovanie budú musieť absolvovať aj zamestnanci škôl. Podľa aktuálneho COVID automatu je okres Žilina v treťom (bordovom) stupni varovania.

Žarnovica a Nová Baňa pretestujú rodičov

V Žarnovici i Novej Bani sa od budúceho týždňa vrátia do základných škôl žiaci prvého stupňa. Samosprávy počas víkendu pripravia aj testovanie zamestnancov škôl a zákonných zástupcov detí.

„Od pondelka 22. februára sa obnovuje vyučovanie prezenčnou formou pre žiakov prvého stupňa ZŠ na Ulici Fraňa Kráľa,“ informovalo mesto Žarnovica s tým, že prevádzka sa obnovuje aj v materskej škole na Ulici A. Sládkoviča a v elokovaných triedach na Ulici P. Jilemnického. V individuálnej prezenčnej výučbe budú môcť pokračovať aj žiaci prvého stupňa hudobného odboru základnej umeleckej školy.

Žarnovica v rámci otvárania školských zariadení zorganizuje aj testovanie zákonných zástupcov na ochorenie COVID-19. Odberové miesto otvorí mesto v nedeľu v priestoroch ZŠ. Samospráva upozornila, že otvorenie škôl môžu ovplyvniť výsledky testovania.

ZŠ sa pre žiakov prvého stupňa po jarných prázdninách opätovne otvorí aj v Novej Bani, testovanie zamestnancov a zákonných zástupcov detí sa uskutoční v piatok a v sobotu v priestoroch polikliniky spoločnosti Mediform. „Testovanie pre školy máme zazmluvnené každý piatok a sobotu od 8.00 do 16.00 h až do konca marca,“ potvrdil primátor mesta Branislav Jaďuď. Učitelia základnej i materskej školy privítali možnosť prioritného očkovania pedagógov, časť z nich už podľa primátora prešla prvou dávkou vakcinácie.

Žarnovica a Nová Baňa v rámci otvárania školských zariadení zorganizujú aj testovanie zákonných zástupcov na ochorenie COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok