Na Marse bude pristávať Vytrvalosť. Sledujte zložitý manéver s nami!

TA3
18.2.2021 10:51

Americkú NASA čaká zložité a riskantné pristátie na Marse. Robotické vozidlo Vytrvalosť sa pokúsi dostať na červenú planétu, aby tam pátralo po známkach možného života v dávnej minulosti. Získavať bude aj informácie o podmienkach budúcich výprav ľudí na Mars.

Robotické vozidlo Perseverance, v preklade Vytrvalosť, by malo na Marse pristáť 5 minút pred 22:00 nášho času. Rover cestuje k červenej planéte už šesť a pol mesiaca. Záverečná fáza jeho letu by mala trvať sedem minút. Pôjde pritom o veľmi zložitý a riskantný manéver. Tepelný štít ochranného puzdra bude musieť pri zostupe zvládnuť rozpálenie až na 1300 stupňov Celzia, pričom bude klesať rýchlosťou až 20-tisíc kilometrov za hodinu. Doposiaľ bolo úspešných iba 40 percent podobných misií.

Dnes od 21:30 vám na TA3 naživo prinesieme pristátie robotického vozidla Vytrvalosť na Marse. V štúdiu budú riskantný záver misie sledovať moderátor Tomáš Verníček a Patrik Čechvala z Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie Univerzity Komenského. Telefonicky sa spojíme aj s Jakubom Kapušom zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok