Životný úspech. Filip Polášek si zahrá o grandslamovú trofej

TA3 TASR
18.2.2021 09:59

Slovenský tenista Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom postúpili do finále štvorhry na grandslamovom Australian Open. Vo štvrtkovom semifinále zdolali turnajové dvojky Nikolu Mektiča a Mateho Paviča z Chorvátska 4:6, 6:4, 6:3. O celkový triumf zabojujú proti úspešnejšej dvojici z duelu Jamie Murray, Bruno Soares (V. Brit./Braz.-6) - Rajeev Ram, Joe Salisbury (USA/V. Brit.-5).

Polášek dosiahol životný úspech a stal sa vôbec prvým slovenským grandslamovým finalistom v ére samostatnosti. Medzi ženami sa to podarilo vo štvorhre Daniele Hantuchovej, ktorá si v Melbourne zahrala o trofej v rokoch 2002 a 2009, a Dominike Cibulkovej, ktorá sa dostala do finále dvojhry v roku 2014. Hantuchová dokázala v roku 2002 triumfovať v miešanej štvorhre spoločne s Kevinom Ullyettom zo Zimbabwe. V roku 2014 sa vo finále dvojhry predstavila aj Dominika Cibulková.

"Nádherný úspech a určite jedinečný moment pre slovenský mužský tenis. Bolo by neuveriteľné, ak by sa to Filipovi podarilo dotiahnuť do víťazného konca," reagoval na Polášekov úspech bývalý kapitán slovenského daviscupového tímu Dominik Hrbatý pre TASR.

Polášek s Dodigom majú za účasť vo finále istú finančnú prémiu 264 000 amerických dolárov a 1200 bodov do renkingu.

V zápase rozhodli maličkosti, obe dvojice si držali svoje podanie, no Mektič s Pavičom sa dokázali vyhnúť nevynúteným chybám, v prvom sete spravili jedinú v porovnaní so šiestimi zo strany súperov. Kľúčová bola piata hra, keď slovensko-chrovátska dvojica stratila podanie a súperi dokázali brejkbal pretaviť do zisku setu. V druhom dejstve síce zasypali Polášeka s Dodigom štrnástimi víťaznými údermi, ale nevyhli sa chybám. Priebeh bol naďalej vyrovnaný, rozuzlenie priniesla až desiata hra, keď si Polášek s Dodigom vypracovali pri servise súperov vedenie 40:0 a premenili druhý brejkbal.

Vyrovnanie Chorvátov rozhodilo a rozhodujúci set mal jasný priebeh. Prišli o svoje prvé podanie v tejto časti a Polášek s Dodigom si postupne vypracovali náskok 4:1, ktorý už z rúk nepustili. Zápas uzavrel pri svojom podaní Polášek, ktorý postupom do grandslamového finále dosiahol najlepší kariérny výsledok.

muži - štvorhra - semifinále:

Ivan Dodig, Filip POLÁŠEK (Chor./SR-9) - Nikola Mektič, Mate Pavič (Chor.-2) 4:6, 6:4, 6:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok