V 5. kole Extraligy sa darilo Popradu, Mountfieldu, Skalici, Zvolenu a Banskej Bystrici

SITA, TA3
28.9.2012 20:51

Na ľade Skalice dokonca videli 15-gólovú bitku, ktorú tesne o gól úspešne zvládlo práve domáce družstvo. V jednom zápase sa predlžovalo a v ďalšom došlo až na samostatné nájazdy. Pozrite si súhrn výsledov.

V 5. kole Extraligy sa darilo Popradu, Mountfieldu, Skalici, Zvolenu a Banskej Bystrici
SITA

Súhrn výsledkov piatkových stretnutí 5. kola základnej časti najvyššej hokejovej súťaže - Tipsport extraligy:

HKm Zvolen - Dukla Trenčín 7:5 (2:0, 2:3, 3:2)
Góly: 3. Mucha (Michal Chovan, L. Jurík), 8. Mucha (Peter Zuzin, Brabenec), 34. Michal Chovan (L. Jurík, Škvaridlo), 37. Podkonický (L. Jurík), 49. Škvaridlo (Michal Chovan, Mucha), 57. Podkonický (Peter Zuzin), 59. Brabenec (Michal Chovan) - 21. Biro (Pardavý, T. Bokroš), 23. E. Bagin, 33. E. Bagin (J. Gašparovič, Tybor), 52. O. Mikula (Adamec, B. Mravík), 53. Fabuš (Pardavý) 
Vylúčení: 7:9 na 2 min, navyše: 2+10 Škvarido (Zvolen) napadnutie zozadu, presilovky: 2:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - P. Korba a M. Korba, 1371 divákov 
Zostavy
Zvolen: Šimko - Juraško, P. Hraško, Ťavoda, Mucha, Pokovič, Výborný, Chytnarčík, Šiška - Peter Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľubor Zuzin, M. Jurík, Martin Ďaloga - Méry, Síkela, Čanky 
Trenčín: Kristín - T. Bokroš, Biro, E. Bagin, E. Bednár, Imrich, Ďurkech, Habšuda, M. Nemčík - Pardavý, J. Gašparovič, Fabuš - Tybor, Lelkeš, Sojčík - Radulay, Adamec, O. Mikula - B. Mravík, Stantien, Koyš

V úvode pri prvom striedaní Zvolenčania dvakrát ohrozili bránu súpera. Brabencov pokus najprv zlikvidoval Kristín, ktorý si poradil aj s tvrdou strelou Podkonického. Potom nasledovala presilová hra domácich, ktorú po nacvičenom signáli využil obranca Mucha tvrdou strelou pod hornú žŕdku trenčianskej bránky. V ôsmej minúte sa po útočnej akcií Zvolenčanov znova presadil obranca Mucha, ktorý prestrelil trenčianskeho gólmana. Veľkú šancu na skórovanie mal na trenčianskej strane mladý útočník Koyš, no pri jeho pokuse skvele zasiahol brankár Šimko.

V úvode druhej tretiny začali lepšie domáci. Po spätnej prihrávke spoza brány strieľal Podkonický, no nepodarilo sa mu prekonať Kristína. Trenčínu sa podarilo hneď v úvode druhej tretiny znížiť v presilovej hre, keď sa presadil obranca Biro. Zvolenčania sa mohli opäť dostať do dvojgólového vedenia, ale nepodarilo sa im využiť presilovú hru. Dukla vyrovnala v 23. min gólom Bagina, ktorý sa najlepšie zorientoval v skrumáži pred bránkou domácich. V 25. min mal Zvolen veľkú príležitosť na vedenie, no domáci nevyužili presilovku piatich proti trom. Po zbabranej početnej výhode boli aktívnejší Trenčania, ktorí svoju snahu pretavili do vedúceho gólu v podaní Bagina. Vzápätí po vhodenom buly nasledovalo prečíslenie dvoch Zvolenčanov na jedného a Lukáš Jurík skvelo prihral Michalovi Chovanovi, ktorý vyrovnal - 3:3. V 34. min sa rozbilo plexisklo a nasledovala vynútená technická prestávka, po ktorej sa dohrávalo zvyšných šesť minút druhej časti. V zápase bolo vidieť mnoho faulov. V hre štyroch proti štyrom sa tvrdou strelou spoza hráča presadil Podkonický - 4:3.

V poslednej časti hry pri presilovej hre domácich, Škvaridlo spracoval prihrávku Chovana a skvelým blafákom skóroval. V 42. min však Trenčania pri presilovej vsietili kontaktný gól zásluhou Mikulu. O minútu neskôr sa presadil Fabuš, ktorý vyrovnal na 5:5. Hra sa vyrovnala, Zvolen sa začal báť o výsledok. V 57. min sa Podkonický dostal k nahodenému puku a prekonal trenčianskeho gólmana. Zvolenčania v záverečných minútach držali puk na svojich hokejkách a v 59. min strelil Brabenec siedmy gól zápasu - 7:5.

Hlasy
Jozef Kaláber (tréner Trenčína): "Inkasovali sme hneď na začiatku stretnutia a po prvej tretine sme zmenili spôsob hry. Podarilo sa nám vyrovnať. Zvolen zvýšil agresivitu, mali sme príležitosti v presilových hrách ísť do vedenia. Doplácame však na neskúsenosť mladých chlapcov, ktorí robia chyby. Keď nie jeden, tak druhý. Zvolen viedol, no nám sa podarilo opäť vyrovnať, ale urobili sme nepochopiteľné chyby, čo súper využil a vyhral stretnutie."

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Obe mužstvá boli útočne naladené, obe chceli vyhrať. Pri takejto hre sa spraví veľa chýb. My sme ich spravili niekoľko v defenzíve, na čo sme doplatili v oslabeniach, kde sme inkasovali až tri góly. Mali sme však väčšiu túžbu zvíťaziť a to sa nám podarilo."

HK 36 Skalica - HK Nitra 8:7 (3:1, 4:1, 1:5)
Góly: 4. R. Konečný (Holovič, J. Jurík), 11. Stieler (Kutálek), 16. M. Bakoš (Kutálek, Barák), 23. Stieler (Gabriš, M. Bartánus), 30. M. Bakoš (M. Bartánus, Trška), 32. Gabriš (Stieler, R. Školiak), 33. M. Bakoš, 56. M. Bartánus (z tr. strieľania) - 18. Stümpel (Vosátko), 34. Hamrák (Vosátko), 48. Trefný (König, T. Chrenko), 50. Rais, 56. Stümpel (Mašlonka, Rais), 57. Hamrák (Mašlonka, Rais), 57. Bene (Kadura) 
Vylúčení: 7:10 na 2 min, presilovky: 3:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Šefčík, Výleta, 1697 divákov 
Zostavy:
Skalica: Kotvan - I. Jankovič, Vyrúbalík, L. Kozák, Trška, Barák, Gabriš, Srnec, Jaborník - T. Višňovský, A. Kudrna, Preisinger - M. Bartánus, R. Školiak, M. Bakoš - Kutálek, Stieler, M. Šátek - J. Jurík, Holovič, R. Konečný 
Nitra: Žigárdy - König, M. Bača, Vosátko, Ordzovenský, Rais, Trefný, F. Kuzma, Bene - Jokila, T. Chrenko, M. Segľa - R. Tománek, Stümpel, M. Kováčik - Pupák, Hamrák, Mašlonka - Kadura, Podstavek, Kmeč

Do zápasu vstúpili aktívnejšie domáci, keď v 3. min nastrelil Kutálek žŕdku. Prvýkrát kapituloval Žigárdy v 4. min po góle Konečného. V 7. min si hostia zahrali prvú presilovú hru, v ktorej mali vyrovnávajúci gól na hokejkách König či Vosátko. V 11. min sa domáci tešili už z druhého presného zásahu,Kutálek obišiel Žigárdyho bránku, našiel pred ňou stojaceho Spielera, ktorý Žigárdyho bez problémov prekonal. V 16. min zakončil gólovo svoju samostatnú akciu po ľavom krídle Bakoš. Ku koncu prvej tretiny sa gólovo prebudila i Nitra, po Vosátkovom nahodení putoval do bránky puk Stümpela.

Hneď v úvode druhej tretiny Spieler blafákom prekonal Žigárdyho. V polovici zápasu padli štyri rýchle góly, z toho tri do bránky hostí. V 30. min vsietil v presilovke o dvoch hráčov svoj druhý gól v zápase Bakoš. V 32. min v hre piatich na štyroch Spieler s Gabrišom vyšli v tandeme v rohu ihriska, Spieler pred bránou posunul puk Gabrišovi, ktorý bez problémov zakončoval do prázdnej bránky. V 33. min Bakoš zavŕšil svoj hetrik, čo malo za následok výmenu brankárov - Žigárdyho vystriedal Hollý. V 34. min pridali druhý gól v zápase hostia zásluhou Hamráka. Dve minúty pred koncom bol v úniku faulovaný Spieler, no nariadené trestné strieľanie nepremenil.

Tretia tretina bola podobne ako druhá poznačená početnými vylúčeniami. V 48. min presilovku využili hostia. Königovu delovku od modrej dorazil za Kotvanov chrbát Trefný. V 56. min bol v oslabení faulovaný Bartánus, ktorý premenil nariadené trestné strieľanie - 8:4. Hostia nezložili zbrane a ku koncu tretiny sa zmohli na tri rýchle góly z hokejok Stümpela, Hamráka a Beneho. Skaličania si napokon zubami-nechtami udržali jednogólový náskok. 
Hlasy
Svatopluk Kosík (asistent trénera Skalice): "Prvé dve tretiny zápasu nám vyšli, strelili sme v nich 7 gólov. Tretia tretina bola podstatne slabšia. Dopustili sme sa množstva chýb, najmä v defenzíve, ktoré súper využil na skorigovanie výsledku."

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Výsledky 8:7 sú veľmi divoké. Snáď jedinú radosť z toho majú diváci. Pre trénerov je takýto zápas nočnou morou. My sme tento súboj stratili už v prvej tretine. Naši hráči sa nedokázali prepnúť z domáceho módu."

MHC Mountfield Martin - MsHK DOXXbet Žilina 2:1 po sam. nájazdoch (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 31. Markovič (R. Pukalovič, Mikušovič), rozhod. sam. nájazd Beran - 22. Lažo (Dlouhý, V. Škoda) 
Vylúčení: 3:2 na 2 min, navyše: Horský na 10 min za nešp. správanie - Lažo na 10 min za nešp. správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura, Kalina - V. Smerek, 1800 divákov 
Zostavy:
Martin: Šúrek - A. Novotný, M. Danko, R. Pukalovič, Tupý, Zukal, Perniš - T. Petruška, M. Beran, Vartovník - Markovič, M. Hollý, Mikušovič - Jonák, Horský, Fadrný - 30. Hús 
Žilina: Johanes - Rúfus, Devečka, Sekáč, Dlouhý, Staňo - T. Sýkora, M. Ižvolt, Varga - Krajči, V. Škoda, Lažo - Michal Važan, Valášek, M. Drevenák - 21. Horanský, 30.- 40. Hájnik

V susedskom derby hrýzli "vlci" v prvej tretine iba v úvodnej 10-minútovke. Martinčania si v obrannom pásme zle preberali hráčov a hosťujúci útočníci mali tak dostatok času na streľbu. Brankár Šúrek sa vyznamenal pri šanciach Škodu i Krajčiho. V druhej polovici prvej tretiny potom zobrali opraty zápasu do rúk domáci. V 10. min netrafil Vartovník prázdnu bránku. O minútu vypracoval Hollý dobrú pozíciu pre Mikušoviča, ktorý zoči-voči Johanesovi neuspel a tak "kosačky" naďalej čakali na prvý extraligový gól pred domácim publikom.

Aj úvod do druhej tretiny mali lepší hostia. V 22. min našiel Dlouhý pred bránkou osamoteného Laža, ktorý otvoril skóre zápasu. Martinčanmi úvodný gól otriasol, a tak sa opakoval scenár z predchádzajúcich zápasov na domácom ľade. V 24. min našiel Krajči Škodu, ale Šúrek sa nenechal prekvapiť. O dve minúty neskôr sa ocitol v gólovej situácii Škoda, ale Šúrek držal svoj tím nad vodou. Martinčanom pomohla presilovka a opäť sa dostali do tempa. Johanes najprv vychytal Berana a v 30. min mu pomohla po bekhendovej strele Horského horná žŕdka. Končene o minútu pretrhol Markovič gólové prekliate a diváci sa tak po prvýkrát v sezóne oslavovali v Martine gól, no v 34. min opäť úradoval Škoda, jeho nájazd však Šúrek vyrážačkou odrazil.

V tretej tretine chceli obe mužstvá strhnúť zápas na svoju stranu. Hra sa však viac odohrávala pred Šúrekovou bránkou. V 48. min našiel Važan pred bránkou Valáška, ale ten zblízka trafil do Šúreka. V 50. min sa prekľučkoval pred Johanesa Markovič, ale ani žilinský gólman sa nenechal prekvapiť. Tlak Žiliny silnel, v 28. min neprestrelil Ižvold hradbu tiel pred Šúrekom, vzápätí na druhej strane pohotový teč Horského pokryl Johanes a keď sa 16 s pred tretím klaksónom opäť nepresadil Škoda, zápas vyústil do predĺženia, ale ani to neprinieslo rozuzlenie. O výsledku rozhodol až premenený Beranov samostatný nájazd, ktorý tak zabezpečil Martinu prvé víťazstvo na domácom ľade.

Hlasy
Róbert Pukalovič (tréner Martina): "Som rád, že sme doma už konečne dali gól. Zo všetkých strán znela otázka kedy ho už dáme. Hovoril som počas prestávky hráčom, že jedna "deka" z nás už spadla, no musíme zhodiť ešte jednu a doma vyhrať. Podarilo sa nám to aj so šťastím, lebo v predĺžení mal súper veľkú možnosť rozhodnúť. V zápase nás podržal brankár Šúrek."

Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "Diváci videli dobrý, otvorený hokej, v ktorom sme mali veľa šancí, zlyhali sme však v koncovke. Z 55 striel na bránku sa ujala iba jedna. Brankár Šúrek čaroval, zavrel bránku a ďalšie strely už nepustil."

HC'05 Banská Bystrica - HC Košice 4:3 (2:0, 1:3, 1:0)
Góly: 7. Češík (Hvila, M. Grman), 7. Heizer (Bambúch), 38. Heizer (Jabrocký, Kubka), 48. Sýkora (Hvila, Češík) - 22. Mlynarovič (Marek Slovák, R. Jenčík), 30. Marcel Haščák (Kolba, R. Jenčík), 37. Róbert Huna (P. Svitana, M. Macejko) 
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - Tvrdoň, Navrátek, 1322 divákov 
Zostavy
Banská Bystrica: Slipčenko - Richter, M. Grman, Kubka, Bambúch, Ketner, Styk, Predajniansky - J. Sýkora, Češík, Hvila - Jabrocký, Heizer, Marcinek - Lamper, Petro, Lunter - Šimun, Michal Hlinka, F. Nemček 
Košice: Hylák - Deyl, M. Macejko, Kolba, Martin Chovan, M. Takáč, Michal Novák, Gajdoš - P. Svitana, Róbert Huna, Richard Huna - Mlynarovič, Marek Slovák, R. Jenčík - Kuběna, Marcel Haščák, Pašek - Gmitter, E. Piatak, Jokeľ

Prvá tretina bola pod Urpínom v réžii domácich hokejistov, ktorí vyťažili dva góly z presilovej hry v 7. minúte. Najprv pri výhode o dvoch hráčov na ľade vyšachovali Bystričania hostí a prihrávku Hvilu zužitkoval za chrbtom Hyláka Češík. O 18 sekúnd po prvom góle sa tešili ´barani´ aj druhýkrát, tentoraz v početnej výhode o jedného hráča, keď Bambúch vystrelil od modrej, puk ešte tečoval Heizer, aby sa napokon dostal za Hyláka od korčule košického beka Chovana - 2:0. Hostia v prvej tretine na dva zásahy domácich nenašli odpoveď, aj keď sa o to snažili najmä Jenčík a Kolba.

Košičania sa predviedli až po prestávke, začali náporom a v 22. minúte znížili. Slovák prihral úplne voľnému a nepokrytému Mlynarovičovi, ktorý zblízka zoči - voči prekonal Slipčenka. Východniari mali viac z hry, avšak vyrovnali až pri presilovke o dvoch hráčov v polovici zápasu. Tentoraz sa presadil strelou spoza kruhu Haščák, keď puk poslal do ľavého horného rohu domácej bránky. Košičania potom išli aj do vedenia, a to v 37. minúte. Prihrávku Svitanu zužitkoval pohotový Róbert Huna spomedzi kruhov. Hostia sa však dlho zo stavu 3:2 netešili, pretože už o 41 sekúnd na to prešiel do útoku Jabrocký, puk prihral Heizerovi a ten prekonal Hyláka - 3:3.

Banskobystričania sa aj v tretej tretine presadili z presilovej hry, keď výhodu o jedného hráča využili v 48. min. Po prihrávke Hvilu dostal puk pomedzi betóny Hyláka zblízka Sýkora. Tento hráč mohol vedenie "baranov" dokonca zvýšiť, o minútu neskôr rovnako z presilovej hry, ale ani na dvakrát košického gólmana neprekonal. Hostia sa snažili vyrovnať, najvážnejšiu šancu mal v 51. min Pašek, ale vicemajster napokon nedokázal streliť gól ani v záverečnej hre bez brankára, a tak si Banskobystričania zaknihovali prvé domáce víťazstvo v riadnom hracom čase.

Hlasy:
Radim Rulík (tréner Košíc): "Nezaslúžili sme si dnes bodovať ani vyhrať, pretože sme hrali nedisciplinovane. Prvú tretinu sme darovali súperovi, chýbalo nám nasadenie a čakali sme, čo bude hrať Bystrica. Nešli nám nohy, nemali sme aktivitu, čo súper využil a viedol 2:0. V druhej tretine sme sa vrátili do zápasu, z našej strany to bola najlepšia tretina, ale pokazili sme si to v momente, keď sme sa dostali do vedenia 3:2. Hneď sme totiž inkasovali vyrovnávajúci gól, a tým sme domácich postavili na nohy. V tretej tretine sme boli nedisciplinovaní, hrali sme v oslabení a pykali sme za to. V Banskej Bystrici sme podali zlý výkon."

Miroslav Chudý (asistent trénera Banskej Bystrice): "Sme spokojní s výkonom v tomto zápase. Konečne nám vyšla prvá tretina, v ktorej sme sa dostali do vedenia tým, že sme využili presilovky. Bolo to dôležité pre psychiku mužstva, hoci začiatok druhej tretiny bol z našej strany zlý, z čoho pramenili aj naše inkasované góly a oslabenia. Súper dokonca išiel do vedenia, vtedy sme prežívali sme ťažké chvíle. Bojovnosťou a ctižiadostivosťou sme išli za vyrovnávajúcim gólom, ktorý sme strelili a za bojovnosť a snahu sme boli odmenení aj víťazným gólom. Zaslúžili sme si vyhrať. Náš výkon bol najlepší v doterajšom ročníku."

HK Poprad - ŠHK 37 Piešťany 3:2 po predĺžení (0:0, 0:2, 2:0 - 1:0)
Góly: Góly: 48. Tomas (Klouda, Suchý), 50. Sabolič (Klouda, Tomas), 64. Tomas (Sabolič) - 24. Tatar (Mertel, R. Filip), 25. Chylo (Haring) 
Vylúčení: 4:7 na 2 min, navyše Mertel (Piešťany) 10 min za nešp. správanie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gašparík - R. Gajan, Gavalier, 1 711 divákov 
Zostavy
Poprad: Sidor - R. Suchý, M. Šterbák, Kovačevič, Pentikäinen, J. Špelda, D. Kramár, M. Kurali, Gaborčík - R. Tomas, Klouda, D. Skokan - S. Takáč, Koskinen, Sabolič - Macejka, D. Buc, Matúš Paločko - Gápa, Rapáč, Homa 
Piešťany: Tomek - Urban, Brňák, Drgoň, Filip, Cuník, A. Kolník, Bučka, A. Hruška - Stupka, T. Melichárek, Tatar - Otčenáš, Mertel, J. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - Jánoš, V. Nemec, S. Saliji

Domáci sa po troch prehrách od úvodu snažili o nátlakovú hru. Piešťanci vyčkávali, strážili stredné pásmo pri náhradnom brankárovi Popradu Sidorovi sa často neobjavovali. Hostia v úvodnej desaťminútovke prežili aj dve oslabenia a gólman Tomek podržal svojich pri šanciach Saboliča, Buca a tečovanej strele Skokana. 
Druhú tretinu otvorila presilovka Piešťan. Hostia síce úspešní neboli, zvýšená útočná aktivita ich sprevádzala aj v ďalšom priebehu, z čoho rezultoval gól Tatara – 0:1. To však zo strany hostí nebolo všetko. O 84 s neskôr popradská obrana zabudla na pred bránou operujúceho Chyla a piešťanský útočník bez problémov pokoril ležiaceho Sidora. Piešťany cítili šancu, Mertel trafil žŕdku, Brňák pálil od modrej len do brankára Popradu. Domáci ožili, no v koncovke boli stále bezzubí.

Úvod tretej časti mohol mať pre Podtatrancov neblahé následky, Špelda pri rozohrávke zabudol za sebou puk, no Poprad so šťastím neinkasoval. Aj naďalej sa hral hokej s minimom prerušení. V 48. minúte mali domáci k dispozícii 69-sekundovú presilovku piatich proti trom a po nacvičenom signáli vykresal nádej Roman Tomas – 1:2. O dve minúty už bolo vyrovnané, keď Sabolič blafákom okabátil Tomeka a začínalo sa odznova. Piešťany sa v závere len bránili a odrážali útoky domácich a zápas dospel až do predĺženia. V ňom rozhodol o víťazstve hráč domácich Roman Tomas.

Hlasy: 
Jozef Škrak (tréner Popradu): "Od úvodných minút sme boli aktívni, vytvárali sme si tlak, ale trápili sme sa v koncovke. Po dvoch zaváhaniach v našom pásme sme prehrávali, no nezlomnou vôľou a bojovnosťou sme duel otočili. Za to patrí chlapcom uznanie. Dúfam, že tento triumf bude pre nás odrazovým mostíkom do ďalších bojov.“

Milan Klement (tréner Piešťan): "Keby mi niekto pred zápasom povedal, že budeme mať bod, tak to zoberiem. No po druhej tretine nám je teraz málo. Zápas rozhodlo oslabenie o dvoch hráčov, kde sa výsledok otočil v náš neprospech. Ide o našu hlúposť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok