Reťazce pomôžu Potravinovej banke, okrem jedla aj tovarom z drogérií

TA3 TASR
17.2.2021 15:20

Obchodné reťazce zvýšia svoju pomoc pre Potravinovú banku Slovenska (PBS), a to o 170 ton potravín. Jeden z reťazcov zároveň poskytne 25.000 kusov drogériového tovaru. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci po stretnutí s predstaviteľmi PBS a viacerých obchodných reťazcov.

Mnohí prišli o prácu

"Vieme všetci, že situácia na Slovensku nie je jednoduchá. COVID-19 má svoje dosahy aj na sociálnu a ekonomickú situáciu rodín a jednotlivcov. Mnohí z ľudí prišli o prácu, o príjmy, 36 % ľudí žije takpovediac 'od výplaty do výplaty'. Situácia nie je jednoduchá," priblížila prezidentka. Potravinová banka Slovenska nemala podľa nej dostatok potravín, preto iniciovala túto spoluprácu medzi PBS a reťazcami. "Požiadali sme partnerov, ktorí s bankou už dlhodobejšie spolupracujú, o zvýšenie pomoci pre potravinovú banku," poznamenala.

"Výsledkom spolupráce je, že obchodné a potravinové reťazce zvýšia potravinovú pomoc o 170 ton jedla. Z tohto množstva je pre predstavu možné nasýtiť 425.000 ľudí. Jedna zo spoločností zároveň poskytne 29.000 kusov drogériového tovaru, nevyhnutne potrebného pre život. Chcem sa preto poďakovať jednak PBS, ako aj zástupcom reťazcov, za ich veľkorysosť, ktorú preukazujú priebežne v rámci sociálne zodpovedného správania, ako aj za ich rýchlu a kooperatívnu reakciu," povedala Čaputová.

Niektorí nemajú jedlo ani peniaze

Podľa slov Marka Urdzika z Potravinovej banky Slovenska je pandemická situácia veľmi náročná. "Sú ľudia, ktorí majú niektoré potraviny, ale sú ľudia, ktorí nemajú žiadne potraviny alebo majú len minimálne množstvo potravín a nemajú ani peniaze," povedal Urdzik. PBS podľa neho poskytuje získané potraviny charitám a mimovládnym organizáciám, ktoré sa zaoberajú sociálnymi službami.

Okrem Urdzika sa stretnutia s hlavou štátu zúčastnili predstavitelia obchodných reťazcov - Dariusz Bator (Billa), Martin Podhradský (DM), Paul Pauls (Kaufland), Matúš Gála (Lidl), Károly Pál Szalai (Metro), Stanislav Čajka (Terno) a Martin Kuruc (Tesco).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok