Neprekvapilo nás to, reagovalo OĽANO na odchod Kollára

TA3 TASR
17.2.2021 10:16

Odchod poslanca národnej rady Miroslava Kollára z vládnej koalície OĽANO neprekvapil, podľa hnutia sa už dlhodobo správal ako opozičný poslanec. "Dnes nie je čas na úteky, ale na odvahu prijímať aj nepopulárne rozhodnutia," skonštatovalo hnutie.

Neprekvapilo nás to, reagovalo OĽANO na odchod Kollára
TASR/Radovan Stoklasa

"Odchod Miroslava Kollára nás však neprekvapil, keďže sa už dlhodobo správal ako opozičný poslanec. Celá koalícia je pod enormným tlakom verejnosti, keďže Slovensko čelí nielen pandémii vírusu, ale aj bezbrehého populizmu, keď je mnohým politikom prednejšia ochrana vlastných percent pred ochranou života a zdravia obyvateľstva. Prijímané opatrenia vyplývajú z odporúčaní odborníkov, avšak ich účinnosť je nevyhnutne podmienená práve dobrou spoluprácou naprieč politickým spektrom," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Sme rodina sa pýta, či bol vôbec poslancom koalície

"Keďže pán poslanec Miroslav Kollár ako jediný ani nepodpísal koaličnú zmluvu, ťažko hovoriť o tom, či bol niekedy koaličným poslancom. Neviem, či odišiel odniekiaľ, kde možno ani nikdy nebol. Každopádne, nech si občania urobia vlastný názor na osobu, ktorá uteká z boja. A ktovie, možno sa pán poslanec dlhodobo tešil na spoluprácu s pánom Ficom," píše sa v stanovisku Borisa Kollára.

SaS: Jeho odchod je škoda

Strana SaS rešpektuje rozhodnutie Miroslava Kollára odísť z koalície a zo strany Za ľudí. Podľa strany je škoda, že koalíciu opúšťa "takáto výrazná politická tvár parlamentu". "Dlhodobo poukazoval na problémy, ktoré boli ignorované," uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák v stanovisku.

Kollár oznámil v stredu ráno odchod z koalície aj zo strany Za ľudí. V stanovisku poukázal na zlú situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a vysoké počty úmrtí. Opatrenia vlády podľa neho nefungujú. Vyzýva na vyvodenie politickej zodpovednosti a zmenu manažmentu pandémie. Poznamenal, že v každej demokratickej európskej krajine by odstúpil minimálne minister zdravotníctva, no v prípade Slovenska by mal vyvodiť zodpovednosť i premiér Igor Matovič.

V NR SR bude Kollár pôsobiť ako nezaradený poslanec. Bol podpredsedom Za ľudí, v lete minulého roka kandidoval za šéfa strany. Po jeho odchode bude mať klub Za ľudí 11 poslancov, vládna koalícia bude mať po novom v parlamente 94 poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok