Situácia sa napriek opatreniam nelepší, pribúda mladých pacientov

TA3 TASR
16.2.2021 18:24

Situácia v súvislosti s koronavírusom sa mierne zhoršila, ale nie razantne. Čísla mierne rastú. Ochoreniu podľahlo za jeden deň už aj 108 ľudí. Reprodukčné číslo mierne narástlo a pohybuje sa na úrovni 1 až 1,1. Do nemocníc sa však postupne vracia personál. Efekt prinieslo aj očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Na tlačovej konferencii to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Čierna krajina

Počet hospitalizovaných stúpol z 3652 na 3872 osôb. Stúpol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii z 316 na 337. Sedemdňový priemer vykonaných testov je 224.071. Pozitivita vykonaných PCR testov je na úrovni 20 percent a pozitivita vykonaných antigénových testov je na úrovni jedného percenta. Sedemdňový priemer pozitívnych PCR aj antigénových testov je na úrovni 4793. Stále rastie aj počet výjazdov zdravotnej záchrannej služby k pacientom s novým koronavírusom. Počet voľných lôžok s kyslíkom klesol na 712 lôžok.

Krajčí tiež priblížil, že počet úmrtí na ochorenie či s ochorením COVID-19 je na čísle 7365. V karanténe je 1543 zdravotníckych pracovníkov. Celkovo aplikovali už 311.293 vakcín proti novému koronavírusu, aplikovaná druhá dávka bola už v 69.395 prípadoch. Zaočkovaných už bolo 30 percent všetkých učiteľov.

Narastá aj počet pacientov na pľúcnej ventilácii, pribudá však čoraz viac pacientov v nižšom veku. Hlavný hygienik Ján Mikas dodal, že britská mutácia sa na Slovensk ušíri, z 2000 vzoriek bolo 74 % pozitívnych na túto mutáciu. Ďalšie vzorky budú testovať behom týždňa.

Pandemická komisia odporučila vláde, aby začala rokovať s ruskou stranou a vzhľadom na situáciu a nedostatok vakcín zaobstarala dostatočné množstvo vakcín Sputnik V, potvrdil Krajčí. Vládny kabinet sa má témou zaoberať vo štvrtok.

weq_0a140370-02fc-089f.jpg

Pandemická komisia odporučila vláde, aby začala rokovať s ruskou stranou a vzhľadom na závažnú epidemickú situáciu a nedostatok vakcín zaobstarala dostatočné množstvo vakcín Sputnik V. Vládny kabinet sa má témou zaoberať vo štvrtok. Epidemiológ Pavol Jarčuška pripomenul, že vakcína musí mať dobré parametre, a to účinnosť, bezpečnostný profil a má byť využívaná niekde, aby k nej boli údaje. V prípade, že by vakcína Sputnik V bola registrovaná, musí ju mať Slovensko už zakontrahovanú.

Hlavný hygienik Ján Mikas ľudí poprosil, aby pomáhali pri samotrasovaní v prípade, ak im vyjde pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. Avizoval, že sa zavedie aj sekvenačná metóda, ktorá sa bude realizovať na piatich až desiatich percentách vzoriek. Vznikne aj deväť sekvenačných centier.

Krajina je v rámci COVID automatu celá čierna. V čiernom, teda štvrtom stupni varovania sa nachádza 19 okresov. Ide o okresy Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Revúca, Rožňava, Šaľa, Snina, Trnava, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen.

Desať okresov v červenom stupni varovania

V treťom, teda bordovom stupni varovania sa nachádza 50 ďalších okresov. Ide o okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Zámky, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senec, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica a Žilina.

V druhom, červenom stupni varovania sa nachádza desať okresov. Ide o okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok