Najchudobnejším pomôžu s bývaním, vyčlenili milióny eur

TA3 TASR
16.2.2021 11:07

Najnovšia eurofondová výzva, ktorú podpísala ministerka investícií Veronika Remišová, prináša pomoc pre ľudí ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením. O nenávratný finančný príspevok z výzvy "Dostupné bývanie s prvkami housing first" sa môžu uchádzať subjekty a organizácie, ktoré sú poskytovateľmi sociálnych služieb podľa zákona a pracujú s ľuďmi bez domova.

Najchudobnejším pomôžu s bývaním, vyčlenili milióny eur
SITA/AP

Kto sa môže uchádzať o pomoc?

Na túto pomoc je vyčlenených 5,65 milióna eur. "Pred vypuknutím pandémie bol chudobou ohrozený skoro každý šiesty obyvateľ Slovenska. Koronakríza ešte viac zhoršila situáciu mnohých sociálne slabších skupín, ktoré teraz potrebujú našu výraznejšiu pomoc. Najnovšia výzva pomôže ľuďom zabezpečiť to najpodstatnejšie - strechu nad hlavou. Lebo domov je hlavným predpokladom na to, aby si ľudia mohli nájsť prácu, aby deti mohli vyrastať so svojimi rodičmi a boli úspešné v škole," vyhlásila Remišová.

Na pomoc v oblasti bývania pre ľudí ohrozených chudobou je vyčlenených 5,65 milióna eur, 3,8 milióna eur pôjde z Európskeho sociálneho fondu a zvyšok zo štátneho rozpočtu. O nenávratný finančný príspevok vo výške 20.000 až 400.000 eur sa budú môcť uchádzať občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie, cirkevné organizácie a záujmové združenia právnických osôb, ktoré sú poskytovateľmi sociálnych služieb.

Riziku chudoby čelí vyše 16 % ľudí

Z výzvy sa podporí široké spektrum aktivít, ktoré spája snaha získať strechu nad hlavou pre tých, čo ju nemajú. "Veľká časť týchto ľudí potrebuje napríklad odbornú právnu pomoc pri riešení ich dlhov alebo tiež pomoc pri evidencii na úradoch práce, ktorá je nevyhnutná na nárok na zdravotné poistenie," ozrejmila Remišová.

Financie z výzvy pôjdu aj na sociálne poradenstvo, sprevádzanie a zabývanie klientov, aj na vyhľadávanie vhodného bývania. Mimovládne organizácie podľa MIRRI môžu získať tiež príspevok pre týchto ľudí na nájomné (bez energií), komunitnú prácu v teréne či aktivity potrebné na sociálne začlenenie a ďalšie. Zároveň môžu byť v rámci oprávnených výdavkov podporené mzdy sociálnych pracovníkov, psychológov, asistentov bývania, supervízorov a pracovníkov pre bytové otázky.

MIRRI zároveň poukázalo na to, že podľa údajov Štatistického úradu SR žilo na Slovensku v roku 2019 v riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia približne 877 000 ľudí, čo je vyše 16 % obyvateľov. Znamená to, že ich ohrozoval minimálne jeden z troch prejavov chudoby – nízky príjem, neschopnosť dovoliť si tovary a služby nevyhnutné pre normálny život alebo veľmi nízka pracovná intenzita.

Výzvu, ktorú odsúhlasil Centrálny koordinačný orgán MIRRI a podpísala vicepremiérka Remišová, v najbližších týždňoch vyhlási Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok