Slovensko urobilo chybu, tvrdí Visolajský. Pandémiu neporazíme v nemocniciach

TA3 ČTK
15.2.2021 16:11

Slovensko čelí silnej druhej vlne nákazy koronavírusom podľa šéfa lekárskych odborov a člena ústredného krízového štábu Petra Visolajského aj kvôli tomu, že včas a v potrebnom rozsahu nezaviedlo podobné opatrenia, ako po prepuknutí epidémie Covid-19 vlani na jar.

Slovensko urobilo chybu, tvrdí Visolajský. Pandémiu neporazíme v nemocniciach
TASR/František Iván

Tragický záver roka

Slovensko sa mylne spoliehalo hlavne na testovanie prostredníctvom menej presných antigénových testov a nedostatočne kontroluje dodržiavanie karantény. Navyše zlyháva aj pri vyhľadávaní kontaktov infikovaných. Visolajský to povedal v rozhovore s ČTK.

Počas prvej vlny pandémie sa Slovensko zaradilo v Európe ku krajinám s nízkym počtom nakazených aj úmrtí pacientov. Situácia sa výrazne zhoršila v závere roka a Slovensko sa v porovnaní prírastku úmrtí na Covid-19 v prepočte na obyvateľov postupne dostalo na popredné priečky v EÚ.

"Neurobili sme také opatrenia ako na jar. Posledný lockdown prišiel neskoro a nebol taký intenzívny. Platíme vysokú daň za to, že naše zdravotníctvo funguje zle," povedal Visolajský o dôvodoch a dopadoch druhej vlny pandémie na Slovensku.

Spoliehali sme sa na testy

Slovenská vláda azaviedla zákaz vychádzania s výnimkami a uzavrela väčšinu predajní až krátko pred Vianocami. Následne kabinet karanténne opatrenia sprísnil, opatrenia však zatiaľ neviedli k výraznejšiemu zníženiu počtu pacientov s Covidom-19 v nemocniciach.

"Boj s pandémiou sa nedá vyhrať v nemocniciach, ale pred nemocnicami," povedal Visolajský. Dôležité sú podľa neho kroky s cieľom predchádzať hospitalizáciám pacientov s Covidom-19. Visolajský povedal, že Slovensko urobilo chybu, keď sa spoľahlo hlavne na testovanie prostredníctvom menej presných antigénových testov. Tie by sa podľa neho mali využívať cielene a najmä v epidémiou najviac zasiahnutých oblastiach alebo tam, kde ich ľudia môžu absolvovať častejšie.

Slabé kontroly aj trasovanie

Plošné testovanie obyvateľov Slovenska sa z iniciatívy premiéra Igora Matoviča uskutočnilo po prvý raz na jeseň. Po ňom sa situácia zlepšila len prechodne. Ďalšie plošné testovanie sa konalo v januári a podľa zavedeného protiepidemického systému je v súčasnosti na Slovensku potrebný negatívny test napríklad na cestu do práce.

Podľa Visolajského úrady na Slovensku poriadne nekontrolujú, či nakazení koronavírusom dodržiavajú karanténu. Dodal, že taktiež zlyháva vyhľadávanie ľudí, ktorí prišli do kontaktu s infikovanými. S ohľadom na šírenie nákazlivejších mutácií koronavírusu sa šéf lekárskych odborov vyslovil za väčšiu kontrolu na hraniciach. Od stredy 17. februára Slovensko zavádza až na výnimky povinnú karanténu pro ľudí, ktorí prídu zo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok