Na vládu sa spolieha iba 14 percent ľudí. Znepokojivé, tvrdia mestá

TA3 TASR
15.2.2021 12:44

Na mestá a obce sa v čase pandémie spolieha 48 percent obyvateľov, zatiaľ čo na vládu len 14 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorá ho vypracovala na vzorke tisíc ľudí. ZMOS chce takto vyslať signál vedeniu štátu, aby sa v boji proti koronavírusu uplatňovali aj skúsenosti primátorov a starostov. Tí sa cítia byť dlhodobo pri dôležitých rozhodnutiach vlády ignorovaní.

Takmer štvrtina ľudí skonštatovala, že im nikto nepomáha. Informoval o tom predseda ZMOS Branislav Tréger. Desať percent opýtaných sa nevedelo vyjadriť. "Keďže členom ZMOS-u je 95 percent zo všetkých samospráv, teším sa dôvere, ktorú ľudia vyjadrili. Na druhej strane ma znepokojuje, že 24 percent z respondentov vyjadrilo bezradnosť a je presvedčených, že im nikto nepomáha. Sme za to, aby títo ľudia boli vtiahnutí do deja a zistili, že sú tu inštitúcie a organizácie, ktoré im pomôcť vedia," uviedol Tréger.

Z prieskumu tiež vyplýva miera dôveryhodnosti na úrovni krajov. Kým samospráve verí najviac ľudí v Prešovskom kraji, a to 57 percent, v Košickom kraji je dôvera iba na úrovni 42 percent. V prípade štátu je najnižšia dôvera medzi ľuďmi v Košickom kraji, a to na úrovni 13 percent. Najvyššia, 15-percentná dôvera je v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Prešovskom kraji.

Predseda ZMOS zdôraznil, že samosprávy sú stále zaťažované kompetenciami, ktoré im nie sú vlastné. "Boli by sme radi, keby testovanie prevzalo ministerstvo zdravotníctva, a aby mobilné odberné miesta plnili funkcie permanentne. Nám by sa uvoľnili ruky a mohli by sme žiadať fondy, ktoré sú pred nami a zatiaľ sú stále odkladané," povedal. Tréger predpokladá, že zo štvrtiny frustrovaných ľudí je mnoho takých, ktorí už majú finančné problémy. "Práve fondy a finančné prostriedky miest a obcí môžu slúžiť na to, aby sa ekonomika naštartovala, pretože títo ľudia to nevyhnutne potrebujú," zhodnotil.

Predseda ZMOS zdôraznil, že samosprávy sú stále zaťažované kompetenciami, ktoré im nie sú vlastné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok