Lipšic zložil sľub, máme nového špeciálneho prokurátora

TA3 TASR
15.2.2021 11:07

Daniel Lipšic sa oficiálne stal novým špeciálnym prokurátorom. Na Bratislavskom hrade zložil slávnostný sľub do rúk predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára. Začalo mu plynúť sedemročné funkčné volebné obdobie na poste šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Spravodlivosť na križovatke

Spravodlivosť sa podľa Lipšica nachádza na križovatke a je nádej pohnúť sa dopredu. "Od dnes si musíme vyhrnúť rukávy a ísť do terénu, ísť do arény," povedal Lipšic s tým, že to nebude to ľahké. "Budem sa snažiť podporovať prokurátorov ÚŠP, ktorí si konajú svoje povinnosti. Mnohí čelia útokom a pracujú pod enormným tlakom a zaslúžia si moju aj našu podporu," povedal Lipšic. Generálny prokurátor Lipšicovi zablahoželal a uviedol, že sa teší na spoluprácu. Zároveň sľúbil, že bude oporou i kontrolou Úradu špeciálnej prokuratúry.

Predseda národnej rady Boris Kollár zaželal Lipšicovi veľa síl. "Najdôležitejšou úlohou bude prinavrátiť dôveru odbornej ale aj laickej verejnosti. Pevne verím, že novozvolený špeciálny prokurátor má všetky predpoklady na to, aby túto úlohu splnil," vyhlásil.

Nástupca Kováčika

Poslanci parlamentu zvolili Lipšica do funkcie 79 hlasmi zo 117 prítomných. Národná rada SR volila špeciálneho prokurátora po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie. Stať sa šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry umožnila Lipšicovi zmena zákona, vďaka ktorej mohol na túto funkciu kandidovať aj neprokurátor.

Funkčné obdobie šéfa ÚŠP je sedem rokov a začína plynúť dňom zloženia sľubu. Tá istá osoba nemôže byť opakovane zvolená za špeciálneho prokurátora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok