Na hraniciach sú kilometrové kolóny, Nemecko sprísnilo opatrenia

TA3 TASR
15.2.2021 09:25

Na hraniciach s Nemeckom a Českom sa v pondelok ráno - v prvý pracovný deň, odkedy sa na nemeckej strane obnovili stále hraničné kontroly - tvorili niekoľkokilometrové kolóny. Informovala o tom rozhlasová stanica MDR.

Dlhé čakacie doby sa dotkli hraničného priechodu Breitenau/Krásný Les na diaľnici A17 v smere do saskej metropoly Drážďany. Už počas nedele, keď sa kontroly spustili, bolo na hraniciach Nemecka s ČR a Rakúskom podľa údajov nemeckej polície otočených 2200 ľudí. Český Radiožurnál informoval, že dlhé kolóny sa tvorili i na diaľniciach D5 a D8. Kamióny stáli na D8 pri zjazde smerom na Ústí nad Labem a kolóna na D5 pri obci Rozvadov v Plzenskom kraji má takmer 20 kilometrov.

Ešte v nedeľu bola situácia na hraniciach podľa hovorcu nemeckej pohraničnej polície pokojná a kolóny sa netvorili. Nemecko zaradilo Českú republiku v spojitosti s koronavírusom na zoznam epidemicky vysoko rizikových krajín, kde sa šíria mutácie nového koronavírusu. Sprísnené opatrenia pre cesty z Česka do Nemecka a stále hraničné kontroly vstúpili do platnosti o polnoci zo soboty na nedeľu. Výnimky platia pre niektorých pendlerov.

Obmedzenia, ktoré platia aj pre rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko, sa netýkajú nemeckých občanov alebo cudzincov, ktorí v Nemecku žijú. Výnimku majú zdravotníci, vodiči nákladných vozidiel a ďalší pracovníci nákladnej dopravy. Tí sa pri vstupe musia preukazovať negatívnym testom na nový koronavírus.

Nemecko zaradilo Českú republiku v spojitosti s koronavírusom na zoznam epidemicky vysoko rizikových krajín, kde sa šíria mutácie nového koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok