Misia v Číne pomohla podľa šéfa WHO pochopiť počiatky pandémie

TA3 TASR
13.2.2021 08:00

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus sa vyjadril, že nateraz zostávajú v hre všetky hypotézy, ktorými by bolo možné vysvetliť pôvod pandémie choroby COVID-19. Reagoval tak na nedávne vyhlásenie expertov WHO, ktorí v Číne skúmali zdroj šírenia nákazy a ktorí deklarovali, že sa im nepodarilo určiť pôvodný zdroj infekcie.

Zároveň odmietli teóriu o úniku vírusu z virologického laboratória. Misia odborníkov WHO umožnila lepšie pochopiť počiatky pandémie a určila oblasti pre ďalšiu analýzu a výskum, vyhlásil Tedros na tlačovej konferencii v Ženeve, na ktorej sa zúčastnil aj Peter Ben Embarek, ktorý počas misie vo Wu-chane viedol expertný tím WHO.

Tedros pripomenul, že expertný tím WHO nemal za úlohu nájsť "všetky odpovede", ale priniesol "dôležité informácie, ktoré nás posúvajú bližšie k porozumeniu pôvodu vírusu." Poznamenal tiež, že šlo o veľmi dôležitú vedeckú misiu "za veľmi zložitých okolností".

Šéf WHO informoval, že predbežná správa misie WHO v Číne by mala byť zverejnená na budúci týždeň, zatiaľ čo úplná správa sa očakáva v nasledujúcich týždňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok