Na hraniciach bude sprísnený režim. Toto sú nové pravidlá

TA3 TASR
12.2.2021 19:01

"Slovenská republika zavádza nový režim na hraniciach, aby sme sa čo najviac chránili pred novými mutáciami," oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej besede. Nový režim bude oficiálne spustený od 17. februára.

"Nový režim na hraniciach má zabrániť pred šírením nových mutácií koronavírusu, ktoré sú infekčnejšie a spôsobujú vyššiu smrtnosť," upozornil minister. Vysvetlil, že dôvodom posunu je to, že príslušná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR vychádza v piatok. "Chceme dať verejnosti možnosť, aby sa v nových pravidlách zorientovala,“ dodal minister.

Zoznam menej rizikových krajín sa ruší a taktiež možnosť prekročenia hraníc so 72 hodinovým PCR testom. V praxi to znamená, že každý, okrem niekoľkých výnimiek, bude musieť po príchode na Slovensko absolvovať 14-dňovú karanténu a najskôr na ôsmy deň sa otestovať PCR metódou na Covid-19. Pred vycestovaním treba vyplniť aj formulár. Minister zdravotníctva Marek Krajčí neodporúča cestovať vôbec, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Výnimky z izolácie stále platia napríklad pre pendlerov v susedných štátoch, študentov, osoby starajúce sa o blízkych, osoby obhospodarujúce pozemky, kultúrnu oblasť, spravodajsko-mediálnu produkciu a podobne.

Pendleri, ktorí cestujú do Maďarska, Poľska, Česka a Rakúska:

  • potrebujú negatívny antigénový alebo PCR test nie starší ako 7 dní
  • nevypĺňajú formulár ehranica

Pendleri z iných krajín EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Islandu a Veľkej Británie:

  • potrebujú antigénový alebo PCR test nie starší ako 48 hodín
  • musia vyplniť formulár ehranica

Zároveň sem pribúda kategória pre vymedzený okruh športovcov pri tréningovom procese alebo účasti na profesionálnych súťažiach s podporným stanoviskom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorí budú musieť mať pri vstupe na územie SR negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 48 hodín alebo PCR testu nie starší ako 72 hodín. Výnimky z izolácie a preukázania sa negatívneho testu stále platia napríklad pre posádku nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, kritickú infraštruktúru, osoby potrebujúce liečbu či diagnostiku a podobne.

Vyhláška, ktorá upravuje sprísnené pravidlá na hraniciach, je k dispozícii vo vestníku vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok