Stačí po prekonaní Covidu jedna dávka vakcíny? Niekde áno

TA3 TASR
12.2.2021 17:46

Francúzsky úrad verejného zdravotníctva v piatok odporučil, aby ľudia, ktorí už prekonali nákazu koronavírusom, boli očkovaní len jednou dávkou vakcíny. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej prišlo Francúzsko s takýmto odporúčaním ako vôbec prvá krajina na svete.

Stačí po prekonaní Covidu jedna dávka vakcíny? Niekde áno
TASR/AP

Francúzsky úrad sa vo svojom návrhu odvoláva na výsledky klinických testov, podľa ktorých je imunita, získaná po prekonaní Covidu, porovnateľná s tou, akú človek získa po aplikácii jednej dávky vakcíny. Preto by podľa úradu mala v takýchto prípadoch stačiť jedna dávka očkovacej látky, ktorá by mala byť podaná v období tri až šesť mesiacov od prekonania choroby COVID-19.

Všetky tri vakcíny, ktoré doposiaľ Európska únia schválila na použitie vo svojich členských štátoch, sa podávajú vo forme dvoch dávok s odstupom niekoľkých týždňov. Konkrétne ide o vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, firiem Moderna a AstraZeneca.

Jednodávkovú vakcínu v súčasnosti vyvíja firma Johnson & Johnson, na núdzové použitie ju však doteraz neschválili európske ani americké úrady. K štvrtku dostalo prvú dávku vakcíny viac ako 2,1 milióna obyvateľov Francúzska, zatiaľ čo takmer 535.000 ľudí bolo zaočkovaných dvoma dávkami. Od vypuknutia pandémie tam zaznamenali takmer 3,5 milióna prípadov nákazy a takmer 81.000 úmrtí.

K štvrtku dostalo prvú dávku vakcíny viac ako 2,1 milióna obyvateľov Francúzska, zatiaľ čo takmer 535.000 ľudí bolo zaočkovaných dvoma dávkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok