Čo musíte vedieť o troch najznámejších mutáciách koronavírusu

TA3
14.2.2021 23:00

S koronavírusom žijeme už rok. Keď sme si začali myslieť, že sa situácia zlepší s príchodom vakcín, objavili sa aj nové mutácie vírusu. A hoci odborníci hovoria, že je to normálne, predsa vzbudili obavy.

Čo musíte vedieť o troch najznámejších mutáciách koronavírusu
TASR

Odborníci pozorne sledujú vybrané mutácie, ktoré sa podľa dostupných dát javia byť významne infekčnejšie než doposiaľ dominantné varianty vírusu SARS-CoV-2. Vyhodnocuje sa tiež smrtnosť nových variantov a vplyv mutácií na účinnosť jednotlivých vakcín. My vám prinášame prehľad troch v súčasnosti najrozšírenejších mutácií vo svete (informácie pochádzajú zo stránky ECDC).

„Britská“ mutácia B.1.1.7

  • Z predbežných dát zatiaľ nevyplýva, že by mutácia priamo spôsobovala závažnejšiu infekciu alebo bol vírus smrteľnejší.
  • V porovnaní s rozšírenými variantmi vírusu nateraz nič nenasvedčuje ani tomu, že by nový variant vírusu neproporčne postihoval niektorú konkrétnu vekovú skupinu populácie.
  • Významne vyššia schopnosť šírenia vírusu s touto mutáciou však zvyšuje incidenciu vírusu a v krajinách, kde už mutácia prevažuje, vidieť nárast hospitalizácií a zvýšený nápor na zdravotnícky systém.
  • Pozitívna je informácia, že dáta naznačujú existenciu krížovej imunity po infekcii dominantným variantom SARS-CoV-2.

„Juhoafrická“ mutácia B.1.351

  • Variant, ktorý koncom roka identifikovali v Južnej Afrike, už na tomto území dominuje.
  • Predbežné dáta naznačujú, že aj táto mutácia môže mať vyššiu schopnosť šírenia sa než dosiaľ dominantné varianty vírusu.
  • Zatiaľ nie je jasné, či môže mutácia spôsobovať aj ochorenie s ťažším priebehom.
  • Výskyt vírusu v Európe bol už zaznamenaný vo Francúzsku, v Portugalsku a vo Veľkej Británii, väčšina prípadov bola zachytená v súvislosti s cestovaním, no objavujú sa už aj ojedinelé klastre (zoskupenia ochorení v epidemiologickej súvislosti).
  • Rakúska vláda tiež upozornila na výskyt tohto variantu v Tirolsku, kde je momentálne v platnosti zákaz opustenia oblasti bez negatívneho testu.

„Brazílska“ mutácia P.1

  • Mutácia bola identifikovaná v Brazílii, výskyt sa potvrdil aj u ľudí, ktorí z Brazílie vycestovali do Japonska a Južnej Kórey.
  • V brazílskom štáte Amazonas v súčasnosti evidujú významný nárast prípadov COVID-19, a teda aj zvýšený nápor na zdravotnícky systém.

Vplyv uvedených mutácii na účinnosť jednotlivých typov vakcín proti COVID-19 je aktuálne predmetom početných vedeckých výskumov. Na základe predbežných dát však ešte nemožno vyvodzovať definitívne závery. No objavili sa štúdie, podľa ktorých má vakcína spoločnosti AstraZeneca slabší účinok v ochrane pred juhoafickou mutáciou. Vakcíny spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna by mali ochrániť aj pred týmto variantom, napriek tomu ich začali upravovať, aby boli ešte účinnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok