Očkovanie učiteľov: Registrácia je hladká a záujem veľký

TA3 IP HM
12.2.2021 23:00

Očkovanie učiteľov štartuje už v sobotu. Prioritu majú pedagógovia do 55 rokov, ktorí dostanú vakcínu od firmy AstraZeneca. Ako prebiehal začiatok prihlasovania? Oslovili sme riaditeľku Materskej školy v Zálesí Radku Cápayovú a riaditeľku Materskej školy Pifflova v bratislavskej Petržalke Emíliu Šimkovú.

Očkovanie učiteľov: Registrácia je hladká a záujem veľký
TASR/František Iván

Bez technických problémov

"Link na registráciu sme neobdržali, sami sme si vyhľadali stránku na nahlásenie na očkovanie," vysvetľuje Radka Cápayová zo škôlky v Zálesí (okres Senec). Registrácia prebehla podľa nej rýchlo a zaobišla sa bez technických problémov. Záujem o očkovanie bol v materskej škole v Zálesí veľký, nahlásili sa všetci zamestnanci do 55 rokov, pre ktorých je spustená registrácia v prvej etape. Učiteľky si mohli podľa vlastných preferencií vybrať očkovacie centrum a nepotrebujú pritom žiadne negatívne testy, ktorými by sa preukázali.

Podľa riaditeľky Materskej školy v Zálesí neboli v prihlasovacom formulári žiadne sporné pasáže a ani otázky o zdravotnom stave adeptov na očkovanie. "Registračný formulár sa nezameriava na zdravotný stav, len kontaktné údaje," vysvetlila Cápayová.

"Učitelia veria, že budú chránení," hovorí riaditeľka MŠ v Zálesí.

Nepedagogickí zamestnanci sa cítia diskriminovaní

Cápayová hovorí, že učitelia očkovanie rozhodne podporujú, čo súvisí aj s povinnosťou pravidelne sa testovať. Podľa riaditeľky učitelia "veria, že budú chránení". Problém je skôr v tom, že nepedagogickí zamestnanci sú vyčlenení na neskoršie očkovanie, čo považujú za diskriminačné. Cápayová zdôrazňuje, že materská škola bez nich nemôže fungovať.

V súčasnosti funguje MŠ v Zálesí v prísnom režime. "Pravidelne každé dva týždne sa koná profesionálne dezinfikovanie priestorov MŠ, taktiež denné dezinfikovanie kľučiek a podobne," spresnila riaditeľka. Samozrejmosťou je dezinfikovanie rúk pri vstupe a nosenie respirátorov pre všetkých zamestnancov. Zberné triedy zrušili, aby sa deti medzi sebou nekontaktovali.

Väčšina učiteľov chce vakcínu

"Link na prihlasovanie na očkovanie školám zaslalo ministerstvo školstva vo štvrtok 11. februára o 18.20 hod. a následne riaditelia škôl zasielali informáciu svojim učiteľom," vysvetlila Emília Šimková, riaditeľka Materskej školy Pifflova v bratislavskej Petržalke, ako u nich celý proces odštartoval. Ako povedala, v piatok riaditelia zabezpečili pre učiteľov potvrdenia o zamestnaní, ktorými sa potrebujú preukázať pri očkovaní.

"Podľa mojich informácií prihlasovanie nie je náročné, je potrebné vyplniť len prihlasovací formulár," zhodnotila riaditeľka MŠ Pifflova.

"Pri prihlasovaní si učitelia vybrali miesto očkovania a termín, čas im bol následne v priebehu pár sekúnd zaslaný v SMS," vysvetlila riaditeľka. Aj podľa Šimkovej je proces prihlasovania bezproblémový. "Podľa mojich informácií prihlasovanie nie je náročné, je potrebné vyplniť len prihlasovací formulár," zhodnotila s tým, že všetky informácie o očkovaní sú zverejnené na stránke MŠVVaŠ a sú zrozumiteľné.

Aj v MŠ Pifflova má väčšina učiteľov záujem o očkovanie, potvrdila Šimková. Majú však viac učiteľov vo veku nad 55 rokov a tí na možnosť registrácie ešte čakajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok