Dve sú lepšie než jedno. Vedci skúmali, ako fungujú rúška

TA3 ČTK
13.2.2021 23:00

Riziko koronavírusovej nákazy sa pravdepodobne výrazne znižuje, pokiaľ rúško tesne prilieha k tvári a dotyčný nosí namiesto jedného rúška dve. Vyplýva to z experimentov amerického strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb. Vedci v laboratóriu skúmali riziko nákazy pri dvojmetrovom odstupe.

Dve sú lepšie než jedno. Vedci skúmali, ako fungujú rúška
TASR/AP (Ilustračná fotografia)

Výrazný rozdiel v účinnosti

Vedci zistili, že jedno chirurgické alebo látkové rúško pri výdychu zablokuje asi 40 percent aerosolu mieriaceho k osobe, ktorá sa nadychuje. Nasadením látkového rúška cez chirurgické sa účinnosť pomôcky zdvojnásobila. Pokiaľ mali dve rúška obaja, bola podľa vedcov účinnosť viac ako 95 percent.

"Prvou výzvou je motivovať čo najviac ľudí, aby nosili rúška. Potom zaistiť tým, ktorí ich nosia, aby z toho mali čo najväčší úžitok," uviedol John Brooks z CDC.

Štúdia mala určité úskalia. Vedci použili chirurgické rúška od jedného výrobcu a len jeden typ látkového rúška. Či by boli výsledky rovnaké aj u iných rúšok, nie je isté. Závery CDC však potvrdzujú niektoré predošlé štúdie, podľa ktorých môžu byť dve rúška účinnejšie než jedno. "Funguje to," vyhlásil Brooks.

V Ázii samozrejmosť, inde novinka

Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb aktualizovalo svoje odporúčania a uvádza, že správne nosenie látkového rúška cez chirurgické môže utesniť medzery medzi rúškom a tvárou, cez ktoré by inak mohli prenikať vírusové častice.

Niektorí Američania už dve rúška nosia. Podľa expertov je to čiastočne kvôli novým nákazlivejším mutáciám koronavírusu. Odporučenia CDC sa pritom v priebehu pandémie menili. Kým nosenie rúšok bolo už pred pandémiou v čase chrípok bežné najmä v niektorých častiach Ázie, v Amerike to nebolo zvykom. V USA začali zdravotnícke autority odporúčať rúška až dodatočne, keď začalo byť jasné, že nákazu môžu šíriť aj ľudia, ktorí nemajú žiadne príznaky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok