Zvolenská nemocnica ide z posledných síl. Chorých je veľa, personálu málo

TA3 TASR
12.2.2021 14:15

Situácia vo zvolenskej nemocnici je pre nový koronavírus kritická. Za posledné dni tam zaznamenali zvýšenie počtu pacientov s ochorením Covid-19 a riešili aj výpadok svojich zamestnancov. Prešovská nemocnica je na tom o čosi lepšie, hlási obsadenosť lôžok pre pacientov s Covid-19 na 73 percent.

Zvolenská nemocnica ide z posledných síl. Chorých je veľa, personálu málo
TASR/Michal Svítok

Snažia sa udržať chod nemocnice

Nemocnica sa ocitla na hranici svojich možností. Celkovo má k dispozícii 90 reprofilizovaných lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. „V piatok evidujeme 72 hospitalizovaných pacientov s novým koronavírusom na štandardných lôžkach, siedmi si vyžadujú pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a 14 sú s podozrením na ochorenie,“ uviedla riaditeľka nemocnice Ľudmila Veselá s tým, že v súčasnosti majú výpadok 75 zamestnancov. „Z nich 48 má nový koronavírus a ďalší traja sú v karanténe,“ zhrnula a dodala, že ďalší pre zatvorené školy opatrujú deti.

„Snažíme sa však udržať chod nemocnice, vyskladať služby v rámci všetkých fungujúcich oddelení, ako aj vakcinačného centra a mobilného odberového miesta,“ poznamenala riaditeľka.

V tomto zdravotníckom zariadení aj naďalej platia prísne protiepidemiologické opatrenia a zákaz návštev. „Po splnení podmienok je možná prítomnosť otca pri pôrode. Nemocnica robí pre aktuálnu situáciu len urgentnú zdravotnú starostlivosť, plánované operácie sú odložené,“ ukončila Pavliková.

Nemocnica v Prešove má rezervy

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove má v piatok obsadené lôžka pre pacientov s ochorením Covid-19 na 73 percent. Celkovo je v nemocnici pre nich vyčlenených 179 lôžok. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

Na covidovom oddelení je podľa jej slov hospitalizovaných 108 pacientov, z nich 89 sú pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19 a 19 suspektní. Na covidovom oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny sú hospitalizovaní 12 pozitívne, jeden negatívne testovaný pacient a jeden suspektný. Z nich sú 13 napojení na umelej pľúcnej ventilácii a jeden je na neinvazívnej UPV. Na covidovej jednotke intenzívnej starostlivosti sú ôsmi pozitívne a jeden negatívne testovaný pacient.

V prešovskom vakcinačnom centre bolo zaočkovaných celkovo 12 905 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok