Pandémia dolieha na najchudobnejších, detských vojakov pribúda

TA3 ČTK
12.2.2021 11:06

Pandémia by mohla znamenať aj nárast počtu detských vojakov vo svete, keďže mnoho rodín čelí v súvislosti s koronavírusom čoraz väčšej chudobe, varuje OSN. Celkový presný počet detí, ktoré bojujú v ozbrojených skupinách, nie je známy, ale len za rok 2019 ozbrojené skupiny nabrali okolo 7740 detí, pričom niektoré z nich mali len šesť rokov, vyplýva z dát OSN.

Pandémia dolieha na najchudobnejších, detských vojakov pribúda
TASR/AP (Ilustračná fotografia)

"Existuje reálna hrozba, že vzhľadom k tomu, že komunity nemajú prácu a sú čoraz izolovanejšie kvôli sociálno-ekonomickým dopadom Covidu-19, uvidíme nárast náborov detí, kvôli nedostatku iných možností," povedala nadácii Thomson Reuters Foundation Virginia Gambaová, špeciálna zástupkyňa generálneho tajomníka OSN pre deti v ozbrojených konfliktoch.

"Čím ďalej tým viac detí bude zapojenie do ozbrojených skupín buď lákať, alebo im rodičia povedia, aby sa pridali, pretože ich niekto musí živiť," upresnila Gambaová pri príležitosti Dňa červenej ruky, čo je medzinárodný deň proti využívaniu detských vojakov.

Pandémia podľa OSN taktiež v mnohých krajinách narušila pokrok v zavádzaní zákonov, ktoré majú zakázať rekrútovanie a využívanie detských vojakov. Pozitívny vývoj Gambaová zmieňuje v prípade Južného Sudánu, kde sa podľa nej za posledných päť rokov podarilo zneužívanie detí, vrátane ich náborov do ozbrojených skupín, významne obmedziť.

Presný počet detských vojakov nie je známy, podľa odhadov sú ich desaťtisíce v najmenej 14 krajinách sveta - najviac v Kongu, Somálsku, Sýrii a Jemene, informuje Thomson Reuters Foundation.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok