Civilné lety zo Sliača nekončia, potvrdili to Doležal aj Naď

TA3 TASR
11.2.2021 17:56

Civilná doprava na letisku Sliač by mala byť obnovená po ukončení rekonštrukcie vojenského letiska. Potvrdili to vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja minister obrany Jaroslav Naď a dopravy Andrej Doležal. Informovala o tom vo štvrtok vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Civilné lety zo Sliača nekončia, potvrdili to Doležal aj Naď
TASR/Ján Krošlák

V ceste by nemala stáť ani previerka

Podľa nej Naď predsedu BBSK Jána Luntera ubezpečil, že obnovenie civilných letov po ukončení obnovy letiska je prioritou aj jeho rezortu. V ceste by údajne nemala stáť ani bezpečnostná previerka. Prevádzka civilnej dopravy je v tejto chvíli otázkou financií a právnej formy. Ministerstvo sa má uchádzať o nutnú certifikáciu už počas rekonštrukcie. Civilnej doprave by preto nič zásadné po zavŕšení obnovy objektu nemalo stáť v ceste.

"Civilné lety sú pre stredné Slovensko jedným z predpokladov úspešného cestovného ruchu. Pri spúšťaní projektu modernizácie na Sliači bolo mnoho pochybností o ich budúcnosti, no rokovania s ministrami ma uistili, že civilná doprava tu má svoju budúcnosť," reagoval Lunter a zdôraznil, že zachovanie civilných letov je pre kraj kľúčové.

Prebieha aj rekonštrukcia

Neistotu vo verejnosti vyvolalo zrušenie akciovej spoločnosti Letisko Sliač, ktorá civilnú časť dopravy prevádzkuje. Rezort dopravy k tomuto kroku pristúpil z ekonomických dôvodov, keďže podľa Doležala je finančne nevýhodné prevádzkovať spoločnosť, ktorej činnosť musí byť do roku 2024 aj tak pozastavená.

"Spolu s ministerstvom obrany hľadajú vhodnú právnu formu, v rámci ktorej bude civilná časť letiska prevádzkovaná. Medzičasom bol už hnuteľný majetok presunutý na iné letiská a nehnuteľný prešiel do majetku ministerstva obrany. Prípravné fázy jednotlivých modernizačných projektov vrcholia," dodala Štepáneková.

Modernizácia vojenského letiska Sliač pred príchodom nových stíhačiek typu F-16 výrazne obmedzila jeho chod. Miliónová rekonštrukcia má naplno prebiehať od tohto roku, jej ukončenie sa plánuje na rok 2023.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok