Vedec Čekan o vývoji pandémie: Vidím tri reflektory na konci tunela

TA3
11.2.2021 13:45

Pandémia koronavírusu trvá na celom svete už rok. Všetci vkladali veľké nádeje do vakcín, ktoré sa podarilo vyrobiť doslova v rekordne krátkom čase. Prišli však aj zlé správy, keď sa objavili nové nákazlivejšie mutácie vírusu.

Vedec Čekan o vývoji pandémie: Vidím tri reflektory na konci tunela
TASR/Martin Baumann

Aj na Slovensku sa už stáva dominantnou britská mutácia, ktorá má vyššiu nákazlivosť a v nemocniciach končí aj viac pacientov ako doteraz. Ľudia sú už unavení zo všetkých príkazov a obmedzení, ktoré u nás trvajú. Slovenskí vedci upierajú svoj pohľad na očkovanie.

Biochemik Pavol Čekan vo štvrtok v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo povedal, že on už vidí nielen svetlo na konci tunela, ale „vidím svietiť tri reflektory“. Svoje tvrdenia opiera o vývoj v Izraeli, kde je už teraz vidieť pri ľuďoch s druhou dávkou vakcíny pokles šírenia ochorenia. Ćekan si myslí, že leto bude podobné tomu, aké sme prežili minulý rok, na jeseň deti nastúpia naspäť do škôl a ľudia sa viac-menej vrátia k normálnemu životu.

Až tak pozitívne situáciu nevidí virológ Slovenskej akadémie vied Boris Klempa. „V tejto chvíli situácia nevyzerá veľmi dobre,“ myslí si a dodáva, že to súvisí najmä s vysokým výskytom britského variantu. „Ďalšie varianty sú na ceste, najbližšie týždne nevidím možnosť, že by sa situácia zázračne zlepšovala,“ uviedol. Zároveň sa však zlepšenie môže podľa neho dostaviť v najbližších mesiacoch so zvyšujúcim sa počtom zaočkovaných a tiež s teplejším počasím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok