Biden bol priamy. Čínskemu prezidentovi povedal, čo si myslí

TA3 TASR
11.2.2021 07:37

Americký prezident Joe Biden absolvoval v stredu večer miestneho času svoj prvý telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Vyjadril počas neho znepokojenie súvisiace s tvrdými zásahmi Pekingu voči demokratickým aktivistom v Hongkongu či s porušovaním ľudských práv moslimskej menšiny Ujgurov i ďalších menšín v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny.

Biden podľa vyhlásenia Bieleho domu vyjadril v telefonáte aj obavy z "donucovacích a neférových ekonomických praktík" Pekingu a projekcie moci Číny v indicko-tichomorskom regióne v regióne vrátane podnikania čoraz asertívnejších krokov voči Taiwanu.

Čínskemu prezidentovi tiež povedal, že prioritami jeho administratívy je ochrana bezpečnosti, prosperity a spôsobu života Američanov, ako aj zachovanie "slobodného a otvoreného indicko-tichomorského regiónu", uviedol Biely dom. Obaja lídri hovorili aj o boji s pandémiou nového koronavírusu či klimatických zmenách. Biden zároveň zaželal čínskemu ľudu všetko dobré v súvislosti s nadchádzajúcim čínskym lunárnym Nový rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok