Nemecko schválilo trvalý euroval, fungovať začne v októbri

SITA
27.9.2012 21:20

Nemecký prezident Joachim Gauck vo štvrtok podpísal dokumenty o pristúpení krajiny k zmluve o Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM), čím definitívne zavŕšil proces ratifikácie a po niekoľkomesačnom zdržaní umožnil jej vstup do platnosti.

Nemecko schválilo trvalý euroval, fungovať začne v októbri
SITA

Trvalý nástroj na zabezpečenie finančnej stability eurozóny by tak bude môcť začať fungovať už v najbližších týždňoch. Prvé zasadnutie správnej rady, ktorú tvoria ministri financií krajín menovej únie, sa má uskutočniť 8. októbra v Luxemburgu.

Gauckov podpis ukončil zdĺhavý legislatívny proces, v ktorého dôsledku Nemecko zmluvu o ESM ratifikovalo ako jeden z posledných členov eurozóny a mechanizmus nemohol začať fungovať už 1. júla, ako sa pôvodne plánovalo. Ide pritom o najväčšiu ekonomiku Európskej únie, ktorá významnou mierou podieľa na úverovej kapacite ESM v celkovej výške 500 miliárd eur.

Účasťou Nemecka na ESM sa zaoberal tamojší ústavný súd, ktorý ju nakoniec 12. septembra odsúhlasil, zároveň však rozhodol, že záväzky krajiny v rámci mechanizmu nemôžu bez predchádzajúceho súhlasu parlamentu prekročiť terajších 190 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok