Heger oznámil dobré správy, termíny k miestnym daniam posunuli

TA3 TASR
10.2.2021 16:58

Termíny pre podanie priznania k miestnym daniam sa posúvajú. Pôvodne to bol 31. január, novým termínom je 15. marec. Tieto úpravy umožnila vláde zmena daňového poriadku. Uviedol to v stredu na brífingu minister financií Eduard Heger.

Heger oznámil dobré správy, termíny k miestnym daniam posunuli
TASR/Pavel Neubauer

Procesy zabrzdil lockdown

Na možné problémy s dodržaním pôvodných lehôt upozorňovali samosprávy. "Avizovali, že kvôli lockdownu, v ktorom sa nachádzame všetci, nebudú schopní mnohí občania dodržať lehoty, a tak by museli byť sankcionovaní za nepodanie týchto daňových priznaní," skonštatoval Heger.

Prostredníctvom novely daňového poriadku sa tiež upravila možnosť odkladu platenia dane a povolenie úhrady dane v splátkach. Prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka priblížil, že daňoví dlžníci mali možnosť žiadať o povolenie úhrady dane v splátkach. Zákon však vyžadoval plnenie ďalších povinností, ako je napríklad záložné právo, v okamihu, keď bol nedoplatok vyšší ako 3000 eur či vypracovanie finančnej analýzy.

To podľa jeho slov išlo na úkor tých poctivých, ktorí často ani nemohli záložné právo ponúknuť. "Preto sme pripravili novelu daňového poriadku, ktorá je účinná od 6. februára a počnúc týmto dátumom boli všetky prekážky pre tieto žiadosti odstránené," dodal Žežulka.

Pomoc zo strany Finančnej správy

Všetky podmienky pre odloženie splatnosti dane a úhrady dane v splátkach sú upravené pokynom finančného riaditeľstva, ktoré budú v stredu zverejnené na webe finančnej správy. "Snažíme sa tým pomôcť poctivým podnikateľom, ktorí nie sú schopní aktuálne splatiť svoje daňové záväzky, stali sa dlžníkmi aj napríklad pre koronakrízu," poznamenal prezident FS.

Zároveň poznamenal, že sa týmto rieši aj situácia tých, ktorí žiadajú o tzv. Prvú pomoc. Podmienkou jej čerpania je totiž "bezdlžnosť", teda neexistencia nedoplatkov na dani z príjmov. Priblížil, že teraz, keď požiadajú a bude im povolený odklad splatnosti dane alebo povolené splátky, hľadí sa na nich ako na "bezdlžných" a budú môcť Prvú pomoc riadne čerpať.

Heger súčasne uviedol, že sa dohodli so samosprávami aj v prípade výkazov, ktoré posielajú rezortu financií o hospodárení za minulý rok. Tento termín by sa tiež mal interne posunúť a MF počká, kým to samosprávy budú schopné dodať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok