Pri vstupe na Slovensko zavedú dvojtýždňovú karanténu

TA3 TASR
10.2.2021 16:03

Od pondelka budú musieť všetci ľudia, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, absolvovať dvojtýždňovú karanténu. Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí. Pendleri budú mať výnimku. Opatrenie prichádza ako reakcia na nové nebezpečné mutácie koronavírusu.

Pred prekročením hraníc budú musieť všetci cestujúci, ktorí prichádzajú z akejkoľvek krajiny, vyplniť registračný formulár eHranica. Ponúknutá im bude aj možnosť nastúpiť do štátnej karantény. Najskôr na ôsmy deň budú objednaní na PCR test. Pokiaľ by bol negatívny, tak až po jeho výsledku budú môcť karanténu prerušiť, vysvetlil Krajčí.

Krajčí neodporúča ľuďom cestovanie do zahraničia a ani dovolenky. "V žiadnom prípade neodporúčame cestovať, toto obmedzenie bude platiť pre všetkých cestovateľov, aj pre tých, ktorí prichádzajú z bezpečných krajín," povedal. Krajčí predpokladá, že keďže na hraniciach budú kontrolovať vyplnený formulár eHranica, budú sa tvoriť kolóny.

Pendleri budú mať podľa Krajčího výnimky, podobne, ako v minulosti. Minister spresnil, že budú potrebovať PCR alebo antigénový test nie starší ako sedem dní. Pravidlá spresní vo vyhláške hlavný hygienik SR, vyjsť by podľa Krajčího mala najneskôr v piatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok