Pôvodcom nákazy majú byť netopiere. Experti v Číne skončili

TA3 TASR
10.2.2021 10:53

Šéf skupiny expertov WHO Peter Embarek povedal, že netopiere sú pravdepodobným pôvodcom nákazy koronavírusu SARS-CoV-2, a takisto potvrdil, že možný prenos vírusu prostredníctvom mrazených potravín si vyžaduje ďalšie vyšetrovanie. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Pôvodcom nákazy majú byť netopiere. Experti v Číne skončili
TASR/AP

Skupina odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie ukončila svoju misiu v Číne, kde skúmali pôvod koronavírusu. Vedcom sa nepodarilo potvrdiť pôvod vírusu u zvierat a odmietli teóriu o jeho úniku z laboratória. Tím expertov podľa Embareka získal nové informácie, ale celkový pohľad vedcov na prepuknutie nákazy sa výrazne nezmenil. Proces prenosu vírusu zo zvieracieho pôvodcu cez trhovisko Chua-nan v meste Wu-chan mohol byť podľa Embareka veľmi "dlhý a komplikovaný" a mohol zahŕňať aj pohyb cez hranice.

Trhovisko s morskými plodmi Chua-nan, ktoré je od januára 2020 uzavreté, spájajú s prvými prípadmi nákazy, ktoré potvrdili v decembri 2019. Experti organizácie WHO trhovisko počas svojho pôsobenia v Číne navštívili. "Tento záchytný bod môžeme naďalej sledovať a skúmať zásobovací reťazec i zvieratá, ktoré boli na trhovisko dodávané," povedal Embarek, ktorý sa venuje bezpečnosti potravín i zoonózam - infekciám prirodzene prenosným zo zvierat na ľudí.

Embarek povedal, že vírus dokáže prežiť v podmienkach, aké poskytujú chladené a mrazené výrobky. "V skutočnosti však nevieme, či sa tento vírus môže preniesť na ľudí, alebo za akých podmienok," povedal.

Tím expertov získal nové informácie, avšak celkový pohľad vedcov na prepuknutie nákazy sa výrazne nezmenil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok