Spor Remišovej a Nicholsonovej vrcholí. Ospravedlní sa europoslankyňa?

TA3 TASR
9.2.2021 14:58

Koalícia sa bude sporu medzi vicepremiérkou Veronikou Remišovou (Za ľudí) a predsedníčkou Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci Luciou Ďuriš Nicholsonovou (SaS) ešte venovať.

"Ani Fico s Pellegrinim sa neznížili k takémuto zákernému klamstvu, že Slovensko prišlo o miliardu eur. Ak by naozaj prišlo, považovala by som za nutné, aby všetci členovia vlády (vrátane mňa) odstúpili, pretože by to bolo obrovské zlyhanie," uviedla v utorok na tlačovej konferencii ministerka Veronika Remišová. Podľa nej sú tvrdenia o strate miliardy eur nepravdivé, čo je ľahko overiteľný fakt aj na stránke Ministerstva financií SR aj Úradu vlády SR. "Navyše, dnes to oficiálne potvrdila aj Európska komisia. Je vôbec absurdné, že EK niečo také musí potvrdzovať len preto, že niekto si vymýšľa alebo nepozná systém riadenia eurofondov," okomentovala Remišová s tým, že Ďuriš Nicholsonovú žiada o ospravedlnenie.

Na margo presúvania peňazí z eurofondov na pomoc v boji s novým koronavírusom ministerka uviedla, že v prvej vlne presúvania takto na boj s ochorením COVID-19 vyčlenili viac ako miliardu eur. Ministrov za jednotlivé rezorty oslovila aj v lete opäť s požiadavkou, aby spravili analýzu o možnosti ďalšej realokácie európskych peňazí na opatrenia súvisiace s pandémiou. Ministerke mali doručiť analýzy do konca júla 2020.

Nicholsonová sa má obrátiť na Sulíka

Po uplynutí termínu dostala Remišová od všetkých svojich kolegov listy. V listoch od ministra hospodárstva Richarda Sulíka aj ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (obaja SaS) sa písalo, že žiadne vhodné prostriedky na realokáciu nenašli. Ďuriš Nicholsonovej radí obrátiť sa na nich a spýtať sa ich, prečo nechceli pustiť peniaze do Európskeho sociálneho fondu. To isté odkazuje aj ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina). Keď je nespokojný s tým, že v druhej vlne presunu prostriedkov z eurofondov nedostal žiadne peniaze na opatrenia Prvej pomoci, má sa obrátiť napríklad na svojho kolegu ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nominant Sme rodina). Ten má na starosti Operačný program Integrovaná infraštruktúra a takisto napísal, že žiadne prostriedky už realokovať nechce. Ministerka zdôrazňuje, že ona nemá právomoc niečo presúvať, plní iba koordinačnú úlohu.

Na margo konfliktov v koalícii Remišová uviedla, že ju mrzia. "Koalícia je tu preto, aby sa zaoberala problémami ľudí a nie aby sa ľudia zaoberali problémami koalície," dodala ministerka. Navyše pri takýchto konfliktoch podľa nej predstaviteľom opozície stačí urobiť si pukance a sledovať, ako im stúpajú preferencie.

Predstavitelia koalície sa na pondelkovej koaličnej rade zhodli, že bude najlepšie, ak Ďuriš Nicholsonová osobne vysvetlí svoje vyjadrenia. Pre TASR to potvrdili šéfovia koaličných poslaneckých klubov Anna Zemanová (Sas), Jana Žitňanská (Za ľudí) a Peter Pčolinský (Sme rodina). Líder SaS Richard Sulík sa podľa slov Žitňanskej a Pčolinského za vzniknutú situáciu ospravedlnil na rokovaní.

Sulík: Ak sa Nicholsonová mýli, mala by sa ospravedlniť

"Dohodli sme sa, že budúci týždeň príde aj pani predsedníčka európskeho výboru a predostrie svoje návrhy a pripomienky," povedala Zemanová. Podľa vlastných slov ju mrzí, že podstata vyjadrení Ďuriš Nicholsonovej, ktorou mali byť ďalšie možnosti v súvislosti s čerpaním eurofondov, zanikla a prešlo to do konfliktu. "To samozrejme zamrzí. Verím, že sa to vyjasní," povedala.

"Predseda SaS Richard Sulík povedal, že vzniknutá situácia ho mrzí a požiadal Luciu Ďuriš Nicholsonovú, aby svoje argumenty niečím podložila a v prípade ak sa mýli, mala by sa ospravedlniť," priblížil Pčolinský.
Žitňanská skonštatovala, že Ďuriš Nicholsonová zrejme bude budúci týždeň na Slovensku a sama bude vedieť lepšie vysvetliť partnerom obsah svojich vyjadrení. Šéfka klubu Za ľudí si myslí, že koaličná kríza či rozpad vlády pre tento konflikt nehrozia. "Z informácií, ktoré mám, vyplýva, že žiadna miliarda eur neprepadla," poznamenala s tým, že toto treba spoločne vysvetliť aj ľuďom, aby tomu rozumeli.

Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová, nepresunutie miliardy eur preverí aj Úrad špeciálnej prokuratúry. "Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka uložil zástupcovi špeciálneho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry preveriť informácie, ktoré prezentovali na tlačovej konferencii dňa 8. februára poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová a poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková, že Slovenská republika prišla o jednu miliardu eur," vysvetlila. Prokurátor preverí, či nedošlo k spáchaniu trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa

V súvislosti s koaličnou radou uviedla, že sa rozprávali aj o očkovacom kalendári. Podľa jej slov je dohoda, aby sa skôr očkovali aj učitelia a ďalšie skupiny. Preto si myslí, že treba čo najskôr informovať o detailoch, aby ich poznala verejnosť a ďalšie kategórie ľudí čakajúcich na vakcínu.

Podľa Nicholsonovej prišlo Slovensko o miliardu eur

Ďuriš Nicholsonová ako europoslankyňa a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci na pondelkovej tlačovej konferencii za účasti poslankyne Národnej rady SR Jany Bittó Cigánikovej (SaS) uviedla, že Slovensko z eurofondov prišlo nenávratne o miliardu eur, pretože do konca roku 2020 nezabezpečilo v Európskom fonde regionálneho rozvoja jej realokáciu.

Tvrdenia odmietla ministerka investícií, informatizácie a regionálneho rozvoja Veronika Remišová s tým, že na tlačovej konferencii SaS odznelo mnoho zavádzajúcich informácií. Podľa Remišovej nie je pravda, že Slovensko miliardu eur z eurofondov nerealokovalo na boj s ochorením COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok