Žiadny kamión s ivermektínom neexistuje, bránia sa colníci

TA3 TASR
9.2.2021 14:10

Informácie o zadržiavaní kamióna s liečivom ivermektín Colným úradom Žilina sú zavádzajúce a nepravdivé. Žiadny taký kamión podľa Colného úradu neexistuje. Finančná správa SR vysvetľuje, že zásielky liekov svojvoľne nezadržiavajú, keďže nemajú v kompetencii rozhodovať o prepustení liekov príjemcom.

Žiadny kamión s ivermektínom neexistuje, bránia sa colníci
TASR/Roman Hanc

Vymyslené klamstvo

"Kamión s ivermektínom, ktorý by CÚ Žilina zadržiaval, neexistuje. Z toho logicky vyplýva, že nie je pravdivá ani informácia o uloženej pokute pre objednávateľa vyššej ako 100.000 eur. Ide o klamlivé a vymyslené informácie. Žiadame preto médiá, aby si pred uverejnením podobných správ preverili relevantnosť informácií z oficiálneho zdroja a predišli tým poškodzovaniu dobrého mena CÚ Žilina a finančnej správy," zdôraznila hovorkyňa CÚ Žilina Božena Chríbiková.

Finančná správa nerozhoduje o liekoch, ktoré obsahujú liečivo ivermektín. Ako informovala hovorkyňa Finančnej správy SR Martina Rybanská, zásielky liekov svojvoľne nezadržiavajú, keďže nemajú v kompetencii rozhodovať o prepustení liekov príjemcom. V prípade, že sa v zásielke objaví liek pre fyzickú osobu, tak sa vždy musia obrátiť na Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Ivermektín posielajú z Indie či Ruska

Čo sa týka samotného lieku s účinnou látkou ivermektín, colné úrady registrujú takéto zásielky približne od januára tohto roka. Najčastejšie sú podľa jej slov zasielané z krajín ako India, Thajsko či Rusko. Colníci zadržali doteraz viac ako desať zásielok. "Ľudia si tieto lieky objednávajú z rôznych štátov prostredníctvom internetu, ale lieky sú im väčšinou zasielané z Indie a často bez príbalového letáku len samotné blistre v obálkach," povedala s tým, že išlo o rôzne druhy liekov v zásielkach, ktoré obsahovali účinnú látku ivermektín.

Pri liekoch si finančná správa od ŠÚKL vyžiada stanovisko, v ktorom sa uvádza, či je možné lieky prepustiť do voľného obehu. V prípade, že štátny ústav nesúhlasí, aby sa lieky dostali k adresátovi, colný úrad vydá rozhodnutie o neprepustení tovaru do voľného obehu. "Zásielky s týmto druhom tovaru sú potom vo väčšine prípadov zasielané späť na adresu odosielateľa," doplnila Rybanská s tým, že prípadne sa tovar zlikviduje.

Nepovolené, zakázané aj falšované lieky sa môžu podľa hovorkyne tiež "skryť" za výraz "výživové doplnky", ktoré nepotrebujú prejsť cez registráciu ŠÚKL. Finančná správa však pripomenula, že pred umiestnením výživového doplnku na slovenský trh musí dovozca písomne ohlásiť jeho prvé umiestnenie na trh Úradu verejného zdravotníctva SR. Netýka sa to však neobchodného dovozu pre osobnú spotrebu.

Ak štátny ústav nesúhlasí, aby sa lieky dostali k adresátovi, colný úrad vydá rozhodnutie o neprepustení tovaru do voľného obehu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok