Krajniakovi prekážajú pomery v koalícii, Richter vidí sociálnu likvidáciu

TA3 TASR
7.2.2021 12:33

Opatrenia sú komplikované a ich komunikovanie sprevádza chaos. V našej diskusnej relácii V politike sa na tom zhodli minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a jeho ministerský predchodca Ján Richter zo Smer-SD.

Porovnávali dve veľké krízy

Podľa poslanca Smeru dochádza k likvidácii sociálneho štátu. "Nevyplatili ste zákonom stanovenú výšku 13. dôchodkov, minimálnu mzdu, zobrali ste teplé jedlo deťom v školách," povedal exminister, podľa ktorého Sme rodina ľudí pred voľbami oklamala. Krajniak kontroval, že napriek koronakríze vyplatili niekoľkonásobne viac peňazí oproti hospodárskej kríze v čase, kedy vládla koalícia na čele so Smerom. Richter si však myslí, že tieto dve krízy sa porovnávať nedajú, v roku 2008 totiž išlo o ekonomickú krízu, kým táto súčasná vyplýva z toho, že štát sám nariadil zatvorenie prevádzok, preto je podľa neho logické, že škody musí sanovať. Sociálne opatrenia vláda zvyšuje, Krajniak uviedol napríklad zrušenie nedoplatkov za lieky.

Krajniak uviedol, že sa snažia zrýchliť proces štátnej pomoci. "Pomáhame tým najzasiahnutejším a som veľmi rád, že to nikto nespochybňuje," dodal, pričom poukázal na živnostníkov a zamestnancov v mikropodnikoch. Richter ocenil viacero krokov vlády, no pýta sa, prečo sa k tomu takto nepristúpilo už od začiatku. Najväčším problémom tejto vlády je podľa neho fakt, že prespali leto, počas ktorého sa mohli pripraviť na horšie časy.

Krajniak sa ohradil, že jeho rezort leto neprespal. V tom čase totiž spúšťal projekty, ktoré vytvorili 30.000 nových pracovných miest. Richter však dodal, že z toho zhruba 23.000 pracovných miest bolo vytvorených vďaka projektom, ktoré fungovali už aj za jeho čias. Na margo toho Krajniak podotkol, že ak niečo funguje, bude to podporovať aj naďalej.

Diskutéri sa v relácii dotkli aj témy home office. Tento týždeň totiž zákonodarcovia odobrili novelu Zákonníka práce, v ktorej sa nachádza stať aj o tom, že zamestnanec má právo na odpojenie i počas práce z domu. Ako vysvetlil Krajniak, nikto nebude môcť byť trestaný za to, že ak ho nadriadený kontaktuje mimo pracovnej doby, odmietne vyhovieť jeho požiadavke s tým, že už je po pracovnej dobe. Richter dodal, že túto stať v novele považuje za prínosnú.

Problémy s tripartitou

Exministrovi sa však nepáči časť novely o zmenách reprezentatívnosti zástupcov zamestnancov v tripartite, podľa neho je to Krajniakov "trest" pre Konfederáciu odborových zväzov (KOZ) za to, že vyjadrili verejne iný názor, ako má minister. Krajniak to však vysvetlil tak, že sa rád stretne aj s inými zástupcami zamestnancov, ktorí tiež chcú v tripartite vyjadriť názor a konanie KOZ nazval "šaškárňou", pretože v čase, keď sa rokovania o rôznych témach medzi odborármi a ministerstvom realizovali, KOZ verejne vyhlasovala, že sociálny dialóg nefunguje.

Na margo avizovaných kontrol, či firmy umožňujú zamestnancom, ktorých charakter práce to dovoľuje, pracovať z domu, Krajniak podotkol, že v žiadnom prípade nepôjde o hon na podnikateľov a o ich šikanovanie. Budú sa preverovať len podnety a ak pôjde len o nedorozumenie, inšpektori to budú riešiť dohovorom. Richter však dodal, že si nevie predstaviť, čo budú inšpektori počas previerky kontrolovať, môžu totiž prezrieť akurát tak pracovné zmluvy a v nich hľadať, kto môže a kto nemôže vykonávať prácu z domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok