Centrum Petrohradu je uzavreté, prehľadávajú byty aktivistov

TA3 TASR
6.2.2021 16:26

Polícia v sobotu pre pozemnú dopravu uzavrela centrum ruského mesta Petrohrad. Súpravy metra cez túto časť mesta jazdili bez zastavenia na staniciach. Dôvod týchto opatrení úrady nevysvetlili. Podobná situácia je aj v meste Novosibirsk.

Spravodajský portál MDCh Media špekuloval, že uzavretie centra môže súvisieť s akciou na podporu opozičného politika Alexeja Navaľného, na ktorú sa jeho "horliví podporovatelia" zvolávali prostredníctvom kanálu na sieti Telegram. Podľa portálu v Petrohrade polícia prehradila vstupy na námestia i ulice v centre, pričom okrem obvyklých kovových zábran použila aj priečne cez cestu odstavené nákladné autá s odhŕňačmi snehu.

Doprava v centre Petrohradu bola v posledných týždňoch niekoľkokrát zastavená kvôli nepovoleným zhromaždeniam, tento víkend sa však žiadne konať nemajú. Okrem toho polícia v sobotu ráno v Petrohrade urobila prehliadky v bytoch niekoľkých opozičných aktivistov. Podľa portálu Meduza.io sa konali najmenej na 12 adresách, pričom aj u ekologickej aktivistky v 26. týždni tehotenstva, ktorej v dôsledku stresu prišlo nevoľno.

V Petrohrade, podobne ako aj v ďalších ruských mestách, sa 23. a 31. januára, ako aj 2. februára konali akcie za prepustenie väzneného a medzičasom už aj odsúdeného Alexeja Navaľného. Podľa informácií portálu OVD-Info len v Petrohrade bolo počas protestných zhromaždení zadržaných viac ako 2000 ľudí.

Navaľného štáb koncom týždňa oznámil, že cez víkend 6. a 7. februára sa nebudú organizovať žiadne zhromaždenia na jeho podporu. Navaľného tím má v úmysle obnoviť protesty na jar a v lete 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok