Obháji medaily? Vlhová patrí na majstrovstvách k najväčším favoritkám

TA3 TASR
5.2.2021 13:37

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová zažije premiéru v renomovanom zimnom stredisku Cortina d'Ampezzo akurát na majstrovstvách sveta. A patrí k najväčším favoritkám na zisk cenných kovov. V talianskom rezorte, kde dosiaľ neštartovala, bude obhajovať kompletnú medailovú zbierku z predchádzajúceho šampionátu spred dvoch rokov.

Obháji medaily? Vlhová patrí na majstrovstvách k najväčším favoritkám
TASR/DPA

Kopec vôbec nepozná

V Are si Vlhová vybojovala zlato v obrovskom slalome, striebro v alpskej kombinácii a bronz v slalome. Predovšetkým triumfom v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne si podmanila švédske stredisko. Po zisku zlata vravela, že ďalšiu medailu už "nechá na osud", no o dva roky neskôr sú jej najvyššie ambície nepopierateľné. Na konte má už osemnásť víťazstiev v pretekoch Svetového pohára a do Talianska pricestovala v úlohe líderky celkového poradia prestížneho seriálu.

"V Cortine som nikdy nebola, vôbec nepoznám kopec. Budem sa snažiť hneď sa adaptovať a zistiť, aký je svah. Nastavenie bude rovnaké ako na každé preteky vo Svetovom pohári. Idem na medaily, nie na pozície okolo desiateho či dvadsiateho miesta. Dám do toho všetko a uvidíme, čo z toho vzíde a ako to dopadne," povedala 25-ročná slovenská reprezentantka pre RTVS.

Už v pondelok 8. februára na ňu čaká kombinácia a o deň neskôr sa prvýkrát na MS predstaví v super-G. Práve v tejto disciplíne sa na vrcholné podujatie naladila premiérovým pódiovým umiestnením v rýchlostných disciplínach SP, keď v nemeckom Garmisch-Partenkirchene obsadila druhé miesto za švajčiarskou superfavoritkou Larou Gutovou-Behramiovou.

"Na majstrovstvá sveta prichádzam s dobrým pocitom a veľkou sebadôverou. Dúfam, že budem lyžovať rovnako dobre ako v Garmisch-Partenkirchene," dodala Vlhová a dobré rozpoloženie potvrdil aj jej brat a manažér tímu Boris Vlha: "V kĺzavých disciplínach je na tom veľmi dobre, takisto v slalome je na tom veľmi dobre. Takže existuje veľká šanca na prvú trojku." Vlhová bude štartovať vo všetkých individuálnych súťažiach s výnimkou zjazdu.

Shiffrinovú poznačila smrť otca

S veľkou americkou rivalkou Mikaelou Shiffrinovou sú rovesníčky, ich kariéry sa však momentálne prelínajú v odlišných fázach. Kým Shiffrinová v Are získala štvrté slalomové zlato za sebou (2013, 2015, 2017, 2019) a triumfovala aj v super-G, po predčasnom ukončení predchádzajúcej sezóny po tragickom úmrtí otca a zdravotných problémoch zo začiatku tejto zimy nie je taká suverénka.

V tomto ročníku SP si pripísala dve víťazstvá a super-G začala trénovať len krátko pred MS, v čase, keď v ňom Vlhová dosiahla svoj najlepší výsledok. "Rýchlostný program šampionátu beriem najmä ako príležitosť na tréning. Aby som to povedala jasne, nesústredím sa na obhajobu víťazstva v super-G," zdôraznila Američanka.

Napriek tomu plánuje viac štartov než na ktorýchkoľvek predchádzajúcich MS, postupne odjazdí kombináciu, super-G, obrovský slalom a slalom: "Na lyžiach sa cítim veľmi dobre, je to zábava. V Cortine chcem štartovať v štyroch disciplínach, toľko som ich ešte neabsolvovala na žiadnom svetovom šampionáte. Mám šancu stať sa prvou päťnásobnou svetovou šampiónkou v slalome, snažím sa však na to príliš nemyslieť."

Program MS (verzálami súťaže s plánovaným štartom Petry Vlhovej):

7. februára: otvárací ceremoniál
8. februára: ALPSKÁ KOMBINÁCIA žien  (11.00 super-G, 14.30 slalomové kolo)
9. februára: 10.30 SUPER-G žien 13.00 super-G mužov
10. februára: alpská kombinácia mužov (10.00 super-G, 13.30 slalomové kolo) 10.30 tréning na zjazd žien
11. februára: 10.30 tréning na zjazd žien 12.30 tréning na zjazd mužov
12. februára: 10.30 tréning na zjazd mužov 13.00 tréning na zjazd žien
13. februára: 11.00 zjazd žien   13.00 tréning na zjazd mužov
14. februára: 11.00 zjazd mužov
pondelok 15. februára voľný deň
16. februára: PARALELNÝ OBROVSKÝ SLALOM mužov a žien (9.00 kvalifikácia, 14.00 hlavná súťaž)
17. februára: 12.15 tímová paralelka
18. februára: 10.00/13.30 OBROVSKÝ SLALOM žien 10.00 kvalifikácia obrovského slalomu mužov
19. februára: 10.00/13.30 obrovský slalom mužov 10.00 kvalifikácia slalomu žien
20. februára: 10.00/13.30 SLALOM žien 10.00 kvalifikácia slalomu mužov
21. februára: 10.00/13.30 slalom mužov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok