SaS si vyberá favorita na špeciálneho prokurátora, v hre sú dve mená

TA3 TASR
5.2.2021 12:36

Poslanecký klub SaS rokuje o mene nového špeciálneho prokurátora. Medzi favoritmi sú advokát Daniel Lipšic a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel, pripustila predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

SaS si vyberá favorita na špeciálneho prokurátora, v hre sú dve mená
TASR/Jakub Kotian

Poslanci majú voliť špeciálneho prokurátora v piatok popoludní vzhľadom na to, že v piatok plánujú prerokovať a odhlasovať všetky body programu aktuálnej schôdze. Dohodlo sa na tom poslanecké grémium. Hlasovať majú poslanci o 16.30 h, prípadne neskôr po prerokovaní všetkých bodov programu. V piatok sa má teda ukončiť 23. schôdza NR SR.

"Verím, že sa dohodneme a že už dnes by mohla byť voľba," povedala Zemanová. Konkrétne mená favoritov hovoriť nechcela. "Máme ešte krátky klub. Ale áno, sú tam tie dve mená, ako je pán Lipšic a pán Kysel," pripustila s tým, že kolegovia z SaS však ešte mali nejaké otázky.

Na otázku, či pri advokátovi a exministrovi Lipšicovi nepovažuje za prekážku jeho politickú minulosť a to, že by ho časť verejnosti nemusela vnímať ako nestranného, odpovedala, že v tom nevidí prekážky. "Každý, kto bude zvolený, tak bude musieť svojou prácou presvedčiť o tom, že je nestranný a kvalitný špeciálny prokurátor, ktorý nebude spochybňovaný," poznamenala. Poukázala na to, že všetci uchádzači prešli verejným vypočutím. "Máme odporúčania našich lídrov a keď sa rozhodneme pre niekoho, určite to bude s plnou vážnosťou a dôverou voči tomu človeku," dodala.

O post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry sa uchádzajú štyria kandidáti. Sú nimi advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok