Hlas žiada koniec vlády a predčasné voľby, budú zbierať podpisy

TA3 TASR
5.2.2021 11:46

Podľa predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho máme na Slovensku vládu, ktorá nie je schopná viesť krajinu v náročných časoch. Strana preto predložila ústavný zákon, podľa ktorého by sa parlamentné voľby konali 4. septembra, parlament však tento návrh odmietol. Hlas chce pokračovať v zbieraní podpisov za referendum o predčasných voľbách.

Chcú vyhovieť ľuďom

"Nehovoríme to len my, ale aj ľudia. Podľa 60 percent obyvateľov nezvláda Igor Matovič boj s pandémiou a vyše 50 percent ľudí by privítalo referendum o novej vláde. Všetky vlády na svete bojujú s pandémiou, ale to, čo sa deje u nás, sa vymyká aj oproti tomu, čo sa deje vo svete. Preto sme sa rozhodli, že je načase vyhovieť ľuďom tejto krajiny,“ uviedol šéf Hlasu.

Pellegrini je rád, že sa petičnému výboru podarilo zhodnúť na znení petičného hárku a zverejniť ho tak, aby bol prístupný pre všetkých občanov. "Hlas sa k tomuto zberu podpisov hlási a bude sa podieľať na zbere podpisov. Hárok bude možné doručiť do centrál politických strán, prípadne poštou. Pevne verím, že sa podarí vyzbierať 350-tisíc podpisov, aby bola táto petícia úspešná," dodal expremiér.

Petičný výbor za vyhlásenie referenda schválil znenie referendovej otázky o predčasných voľbách, podpisové hárky sú zverejnené na stránke www.referendum2021.sk.

Petičný výbor za vyhlásenie referenda schválil znenie referendovej otázky o predčasných voľbách, podpisové hárky sú zverejnené na stránke www.referendum2021.sk. Informoval o tom zástupca petičného výboru Ervín Erdélyi. Erdélyi priblížil, že petičný výbor vznikol na základe iniciatívy politických strán, spoločenských a profesijných organizácií i zástupcov tretieho sektora. Referendová otázka, ktorú schválil výbor, má znieť: "Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?"

Výbor má byť apolitický

Výbor je zložený z právnych odborníkov nominovaných subjektmi, ktoré podporujú petíciu. Erdélyi deklaroval jeho apolitickosť. Má ísť o technický orgán s úlohou schváliť znenie referendovej otázky, rozhodnúť o podobe petičného hárku, komunikovať s orgánmi verejnej moci a uskutočniť záverečnú kontrolu a spočítanie hárkov. "Samotný zber podpisov budú zabezpečovať politické a spoločenské subjekty, ktoré vypísanie referenda podporujú," ozrejmil.

Pellegrini ocenil vytvorenie petičného výboru i schválenie znenia petičného hárku. Zverejnili ho podľa jeho slov na internete, aby bol k dispozícii všetkým stranám a zoskupeniam, ktoré sa chcú podpísať. Dodal, že všetky hárky sa napokon zjednotia na pôde výboru a spočítajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok