Česko vyhlásilo koniec prohibície na tvrdý alkohol

TA3, SITA, TASR
27.9.2012 13:45

Český minister zdravotníctva Leoš Heger vo štvrtok popoludní vyhlásil koniec prohibície, ktorá trvala takmer dva týždne. Na pulty obchodov sa tak môže vrátiť tvrdý alkohol, bez obmedzení však iba ten, ktorý bol vyrobený pred 1. januárom 2012.

Liehoviny vyrobené tento rok až do začiatku prohibície musia mať spätne doložený pôvod, pričom staré kolky zostanú zachované. Novovyrobený alkohol musí mať nový kolok a rovnako aj doklad svojho pôvodu.

Otvorené fľaše sa musia zlikvidovať

Fľaše, ktoré sú v reštauráciách a baroch otvorené, sa musia zlikvidovať. Výnimku tvoria len "drahé alkoholy", ktoré si bude môcť majiteľ na vlastné náklady nechať otestovať. V prípade potvrdenia nezávadnosti získa certifikát o ich bezpečnosti.

Do 60 dní ho musia dostať aj predajcovia liehovín, ktoré sú v súčasnosti v skladoch. Ak to nestihnú, musia skladovaný tovar zlikvidovať. Za zlikvidovaný alkohol bude štát vracať už vybranú spotrebnú daň.

Ministerstvo vnútra ČR dnes zverejnilo aj podobu "rodných listov" pre bezpečný alkohol. Vo vládnom predpise na jeho stránke sa uvádza, že vo formulári musí distribútor alkoholu vyplniť druh liehu a druh destilátu, množstvo v litroch 100-percentného etanolu, číslo šarže a dátum výroby alebo objednávky. Rodný list musí ďalej obsahovať protokol o skúške z akreditovaného laboratória, obsah etanolu v objemových percentách, obsah metanolu a obsah propanolu.

S postupom zvoleným českou vládou pri uvoľňovaní prohibície alkoholu súhlasí aj Európska komisia, uviedla česká tlačová agentúra Mediafax, s odvolaním sa na oficiálne informácie od českých verejných činiteľov.
Zákaz na predaj a distribúciu tvrdého alkoholu v Česku zaviedli v polovici septembra po sérii otráv metylalkoholom. Dosiaľ zomrelo v ČR 26 ľudí, ďalší sú stále hospitalizovaní, pričom mnohí majú trvalé zdravotné následky.

Reakcie na zmiernenie prohibície

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok