V Česku už opatrenia nefungujú. Môže za to mutácia, tvrdí Blatný

TA3
4.2.2021 16:43

Opatrenia, ktoré sa v ČR zaviedli v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu, prestali fungovať. Konštatoval to vo štvrtok minister zdravotníctva Jan Blatný.

Podľa Blatného za to môže prítomnosť britského variantu koronavírusu, ktorý sa šíri minimálne o 35 - 70 percent rýchlejšie ako bežný variant, a taktiež nedodržiavanie vládnych opatrení. Vyzval preto občanov, aby sa správali ohľaduplnejšie, inak nemocniciam hrozí kolaps. Najpostihnutejšie sú podľa neho pohraničné horské regióny. Pohyb väčšieho množstva osôb medzi týmito oblasťami a zvyškom krajiny preto zvyšuje pravdepodobnosť rozšírenia ochorenia. Ľudia by tak podľa ministra nemali medzi regiónmi cestovať.

"Ak naozaj nezačneme dodržiavať opatrenia, môže sa stať, že nemocnice nebudú môcť prijímať ľudí s infarktom alebo mŕtvicou," upozornil Blatný na tlačovej konferencii.

Blatný si je vedomý toho, že značná časť obyvateľov je už z epidémie psychicky i finančne vyčerpaná. Na občanov však apeloval, aby ešte nejaký čas vydržali. "Každodenné obchádzanie opatrení môže znamenať ich predĺženie o ďalšie týždne. Dodržujme opatrenia, cena za prehru by bola vysoká," dodal. Vláda ČR vzhľadom na nepriaznivú situáciu zrejme na budúci pondelok požiada o predĺženie núdzového stavu. Vo štvrtok by o jej žiadosti mala na mimoriadnej schôdzi hlasovať Poslanecká snemovňa.

Koronavírusom sa od začiatku pandémie nakazilo už viac ako milión obyvateľov Českej republiky, čo však predstavuje len oficiálne potvrdené prípady. Odhaduje sa, že v skutočnosti mohlo infekciu prekonať až 20 percent obyvateľov ČR, teda zhruba dva milióny ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok