Zomrel majster zvuku a osobnosť rozhlasu Ján Backstuber

TA3 TASR
4.2.2021 08:26

Vo veku 89 rokov v pondelok 1. februára zomrel zvukový majster Ján Backstuber. Patril k významným osobnostiam rozhlasového vysielania.

Zomrel majster zvuku a osobnosť rozhlasu Ján Backstuber
SITA/Jozef Jakubčo (ilu)

Informoval o tom redaktor Martin Jurčo z RTVS. Backstuber absolvoval Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú v Bratislave (1960). Najprv pracoval ako elektrotechnik v stavebníctve, od roku 1954 bol zvukovým majstrom v Elektroakustickom štúdiu v Československom, respektíve Slovenskom rozhlase v Bratislave. Zaslúžil sa o rozvoj stereofónie a kvadrofónie, podieľal sa na nahrávaní prvej kvadrofonickej rozhlasovej nahrávky na Slovensku Démon podľa básnickej skladby M. J. Lermontova (1980).

Ako zvukový majster je podpísaný pod realizáciou významných nahrávok (J. W. Goethe: Faust, 1977, Tadeáš Salva: Plač, 1979, M. J. Saltykov-Ščedrin: Karas Idealista, 1981, Ako sa zrodila rozprávka, 1982). Podieľal sa aj na finalizácii niektorých albumov, ktoré sa nahrávali v Elektroakustickom štúdiu pre vydavateľstvo Opus. Bol aj autorom poviedkovej tvorby.

Z jeho spomienok na život v starej Bratislave vznikla rozhlasová hra Eleny Antalovej Kameň z Arábie, ktorú realizovali Peter Janík a Martin Kákoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok