Vírus je agresívnejší, Krajčí zverejnil detaily Covid automatu

TA3 TASR
3.2.2021 18:09

Vláda schválila novelizáciu Covid automatu, ktorý bude platiť od 8. februára. Ministerstvo zdravotníctva bude aktuálne výsledky o epidemiologickej situácii po novom zverejňovať každý utorok. Podľa ministra Mareka Krajčího čelíme agresívnejšiemu vírusu, práve z toho dôvodu sa sprísnili aj pravidlá v Covid automate.

Vírus je agresívnejší, Krajčí zverejnil detaily Covid automatu
TASR/Michal Svitok

Slovensko je naďalej čierne

Epidemiológovia podľa ministra zdravotníctva hovoria o "novej pandémii". Dôvodom je najmä nová mutácia koronavírusu, ktorá je podľa štúdií až o 70 % infekčnejšia. Raz za mesiac by sa konzílium odborníkov malo mutáciou vírusu zaoberať a podľa toho aj aktualizovať opatrenia. "Hospitalizácie nám stále rastú. Stále nemôžeme hovoriť, že by nám hospitalizácie v našich nemocniciach klesali, a to je, samozrejme, veľmi vážna situácia," povedal Krajčí.

Slovensko sa podľa ministra nachádza stále v čiernej farbe, kde platia najprísnejšie opatrenia. Za veľmi vážnu označuje aj situáciu v regiónoch. "Máme viac červených regiónov, prevahou sú bordové regióny. Potom sú tmavočervené regióny a svetločervený je len región Veľkého Krtíša," poznamenal.

Situácia je vo viacerých okresoch vážna

Najvážnejšia epidemiologická situácia je podľa neho v deviatich okresoch, a to v okrese Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom. Tieto okresy sú aktuálne v štvrtom stupni varovania. Najviac regiónov, 41, sa aktuálne nachádza v treťom stupni varovania, v druhom stupni varovania je 20.

Fázy v Covid automate dostali nové hranice, z čiernej do bordovej môžeme prejsť v tom prípade ak priemerný počet nových nakazených klesne pod 4000, ak počet hospitalizovaných klesne pod 3000 a ak klesne aj reprodukčné číslo.

automat_0a140370-db73-c6e3.jpg

"Vo väčšine okresov došlo k zlepšeniu epidemickej situácie, ale ide len o 22,3-percentnú hrubú redukciu prevalencie, čo je oveľa menej, ako sme očakávali," skonštatoval Krajčí. Poukázal na to, že pri jesennom celoplošnom testovaní sa podarilo mieru infekčnosti znížiť o 58 percent. Spôsobené to je podľa neho zrejme novým, infekčnejším variantom nového koronavírusu.

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sa zlepšuje stav personálu v nemocniciach, počet zdravotníkov a zdravotného personálu v karanténe už nie je taký vysoký, aj keď sa v niektorých nemocniciach objavujú opäť PN. Nemocnice však nápor hospitalizovaných zvládajú. Oproti koncu minulého roka sa situácia medzi severnými a južnými okresmi vymenila, najnovšie je situácia lepšia v severných ako v južných okresoch.

Zamestnanci v lepších regiónoch by do práce podľa ministra zdravotníctva nemali potrebovať negatívny test na COVID-19. To by sa malo týkať predovšetkým červených a ružových regiónov. Test by naďalej potrebovali ľudia pracujúci v službách.

mapka_0a14036f-dcb4-3033.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok