Matovič oznámil zmenu pri respirátoroch, kúpite ich bez dane

TA3 TASR
2.2.2021 19:22

Vláda navrhla zaviesť nulovú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na osobné ochranné prostriedky, ktoré slúžia na zabezpečenie vyššej ochrany dýchacích orgánov a ktoré sú filtračnou tvárovou polomaskou kategórie FFP2 a FFP3.

"Účelom novely zákona je zabezpečenie lepšej cenovej dostupnosti účinnej ochrany obyvateľstva pred ochorením COVID-19, keďže uplatňovanie nulovej sadzby DPH na uvedené tovary predpokladá zníženie ceny pre konečného spotrebiteľa," vysvetľuje rezort financií v materiáli. Vláda navrhla, aby toto opatrenie trvalo do 30. apríla tohto roka.

"Dnes som dohodol s pánom ministrom financií Edom Hegerom zmenu pri zdaňovaní predaja respirátorov FFP2 ... do konca apríla si ich všetci budeme môcť kúpiť bez DPH." napísal premiér Igor Matovič na sociálnej sieti.

Rezort predpokladá, že zavedenie nulovej sadzby bude mať na rozpočet verejnej správy negatívny vplyv a zo štátnej pokladnice v tomto roku ukrojí viac ako 15 miliónov eur. Nulovú sadzbu DPH na respirátory musia ešte odobriť zákonodarcovia v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok