Aké sú možnosti liečby pri koronavíruse? Skúmajú nové látky

TA3 TASR
2.2.2021 13:54

Pri liečbe a rekonvalescencii pacientov s ochorením COVID-19 s miernymi, prípadne stredne ťažkými príznakmi sa lekári principiálne zameriavajú jednak na liečbu respiračných príznakov, ako aj na podporu a obnovu prirodzených obranných mechanizmov. Priblížil to profesor Miloš Jeseňák z oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice v Martine.

Aké sú možnosti liečby pri koronavíruse? Skúmajú nové látky
TASR/Pavol Zachar

Vysvetlil, že z hľadiska respiračných príznakov sa v súčasnosti okrem skloňovaného remdesiviru, kortikoidov a oxygenoterapie môže využiť aj bronchodilatačná liečba, inhalačné kortikoidy, prípadne prípravky ovplyvňujúce kašeľ - antitusiká, mukomodulanciá. V súčasnosti sa skúmajú aj účinky látky erdosteín, ktorá sa využíva pri liečbe ochorení dýchacích ciest.

"Erdosteín je zaujímavá molekula, ktorá našla doposiaľ svoje uplatnenie v manažmente viacerých akútnych, ako aj chronických respiračných ochorení, infekčných aj neinfekčných. Berúc do úvahy komplexnosť účinkov tejto molekuly, možno predpokladať využitie aj pri liečbe a rekonvalescencii covidových pacientov s respiračnými príznakmi. Určite budeme čakať na ďalšie klinické pozorovania a štúdie," povedal Jeseňák.

Účinky molekuly skúmala štúdia z talianskeho regiónu Lombardia. Realizovala sa u pacientov, ktorí boli prepustení z nemocnice do domáceho liečenia. "Ukázala, že u nich došlo k významnému zlepšeniu parametrov kvality života spojenej so zdravím a s dýchavičnosťou," priblížil Jeseňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok