Navaľného priaznivci prišli až k súdu, mnohých zadržali

TA3 TASR
2.2.2021 13:29

Na pojednávanie pred súdom v Moskve, ktorý rozhoduje o zmene trestu opozičného politika Alexeja Navaľného z podmienečného na nepodmienečný, prišli diplomati Česka, Rakúska, Litvy, Nórska, Švédska, Holandska, USA, Kanady, Nemecka, Švajčiarska, Británie, Lotyšska, Poľska, ako aj zástupcovia Európskej únie.

Navaľného priaznivci prišli až k súdu, mnohých zadržali
TASR/AP

Protesty pokračujú

V okolí súdu, kde sa koná pojednávanie, od rána zadržali už najmenej 230 ľudí, ktorí prišli podporiť opozičného politika a žiadať jeho prepustenie na slobodu. S odvolaním sa na portál OVD-Info monitorujúci zatknutia počas hromadných protestov o tom informoval portál Meduza.io.

Súd v Moskve sa v utorok zaoberá podnetom Federálnej služby pre výkon trestu, ktorá v prípade Navaľného a kauzy Yves Rocher žiada zmenu jeho podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný. Po dopoludňajšom pojednávaní sudkyňa vyhlásila dvojhodinovú prestávku. Na otázku, prečo je prestávka taká nezvyčajne dlhá, sudkyňa uviedla, že je to nutné, "aby sa všetci stihli naobedovať". Na túto jej odpoveď Navaľnyj zo svojej presklenej kóje, vyhradenej pre súdené osoby, reagoval otázkou: "A McDonald's sem (by sa dal objednať)?".

Kauza Yves Rocher

Pred vyhlásením prestávky dostala slovo na súde prokuratúra, ktorá obhajobe vytýkala, že Navaľnyj nedodal dokumenty potvrdzujúce jeho zdravotný stav a miesto, kde sa nachádzal, keď sa nedostavoval na schôdzky s probačným úradníkom, ako si to vyžadovali podmienky jeho podmienečného trestu vyneseného v kauze Yves Rocher.

Navaľnyj pred súdom žiadal o vysvetlenie, ako mal vlastne postupovať, keďže hneď, ako mu to zdravotný stav dovolil, kontaktoval svojich právnikov, poslal oznámenie s adresou na príslušné oddelenie FSIN a upozornil, že o svojom návrate do Ruska bude informovať. Navaľnyj spochybnil aj tvrdenie FSIN, že úrady údajne nevedeli, kde sa zdržiava.

"Povedali ste, že od augusta neviete, kde som. Prezident krajiny (Vladimir Putin) povedal, že som na liečení. Vy ste to nevedeli," argumentoval Navaľnyj, na čo advokát FSIN vyhlásil, že "doba liečenia sa neberie do úvahy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok