Novinky zo sveta cestovania: Európske krajiny sprísňujú opatrenia, cestovať sa ale stále dá

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
1.2.2021 13:04

Napriek tomu, že európske krajiny sprísňujú opatrenia, cestovať sa dá aj teraz. Slovákov lákajú exotické destinácie s relatívne ľahko splniteľnými či dokonca žiadnymi cestovateľskými reštrikciami. Pozrite si prehľad najdôležitejších noviniek zo sveta cestovania za uplynulé dni.

Novinky zo sveta cestovania: Európske krajiny sprísňujú opatrenia, cestovať sa ale stále dá
CK Satur

Od pondelka 1. februára sa nespúšťa povinné testovanie a registrovanie pendlerov, ktorí dochádzajú za prácou zo Slovenska do Rakúska, ako bolo pôvodne ohlásené.  Podmienky vstupu do Rakúska zostávajú napriek výstrahám stále nezmenené.

Sprísniť opatrenia sa rozhodlo Česko. Od polnoci z piatka na sobotu zatvorilo hranice pre cudzincov. Vstúpiť do krajiny môže po novom len v nevyhnutných prípadoch, a to v prípade cesty do zamestnania a škôl, ciest za rodinou či blízkymi osobami, do zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, na svadbu či pohreb.

Ďalšie sprísnenie zaviedli aj v Nemecku. Krajina sa rozhodla od soboty 30. januára zakázať vstup na svoje územie osobám prichádzajúcim z niektorých oblastí, kde sa vo veľkej miere rozšírili nákazlivejšie varianty koronavírusu.  Výnimku z tohto „cestovateľského“ obmedzenia majú občania či cudzinci s pobytom v Nemecku, tranzitujúci pasažieri, nákladná doprava či transport nevyhnutného materiálu.

berlin-6_c0a80501-eb5c-902f.jpg

Opatrenia pre cestujúcich zo zahraničia sprísňuje aj Portugalsko. Pre cestujúcich zo Slovenska do Portugalska a z ďalších krajín sa od polnoci 30. januára zaviedla povinnosť vstupu len s negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín pred nástupom na let a rovnako povinnosť absolvovať 14 dňovú karanténu v izolácii na mieste pobytu v PT alebo mieste určenom portugalskými zdravotníckymi orgánmi. Od karantény sú oslobodené osoby, ktoré vstupujú do Portugalska na nevyhnutnú cestu v trvaní max. 48 hodín (platí aj pre občanov Slovenska), tieto sú povinné predložiť negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín pred nástupom na let a potvrdenie o spiatočnej ceste.

Napriek tomu, že v Európe sa opatrenia sprísňujú, Slováci môžu cestovať aj teraz. Riaditeľka CK Satur Nora Fedorová sa vybrala na Tour de Maldivy, aby ľuďom ukázala to najlepšie z miestnych rezortov. Jej cestu zo Slovenska na Maldivy a následne po jednotlivých ostrovoch, rezortoch a všetky zážitky môžete môcť sledovať online na instagram-e a facebook-u. Naživo všetky zážitky z cestovania po Maldivách porozpráva aj 5. februára o 14:30 na TA3 v relácii Za hranicami.

Ak chcete stráviť jarné prázdniny v exotike CK Satur ponúka okrem Maldív na tento dátum dovolenky aj v Ománe, v Spojených arabských emirátoch, v Egypte a v golfovom raji v Turecku. Na Veľkonočné dovolenky sa ponuka pobytových zájazdov rozšíri aj o Zanzibar a Madeiru.

mlo-na-maldivch_0a140371-ed8a-cb72.jpg

Austrália znovu otvorila cestovnú bublinu s Novým Zélandom, keďže neoznámil žiadny nový prípad komunitného prenosu koronavírusu. Austrália nezaznamenala už dva týždne prípad komunitného prenosu ochorenia covid-19. Napriek relatívnemu úspechu pri zvládaní pandémie zostanú austrálske medzinárodné hranice tento rok pre cudzincov pravdepodobne zatvorené.

Boeing 737 MAX dostal zelenú aj v Európskej únii. Agentúra EASA povolila obnovenie jeho komerčnej prevádzky. Stroje boli takmer dva roky nútene uzemnené po celom svete v reakcii na tragické nehody. Obnovenie ich prevádzky v novembri odsúhlasili regulátori v USA.

depositphotos-75828359-original_0a140370-ee19-6cbf.jpg

Menej rizikové krajiny z pohľadu Slovenskej republiky

Krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19:

Austrália, Čínska ľudová republika, Fínsko, Island, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland, Singapur, Taiwan

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok