Europoslanci o boji s pandémiou: Sme svedkami chaosu

TA3
31.1.2021 12:42

Ambíciou Európskej komisie bolo zaočkovať 70 % populácie, už teraz sa však očakáva meškanie. Je to príliš ambiciózne? Ako reaguje Európska únia na meškanie dodávok vakcín zo strany farmaceutických firiem? V relácii V politike odpovedali europoslanci Ivan Štefanec a Lucia Ďuriš Nicholsonová. Zhodnotili aj to, ako bojuje s pandémiou vláda a či je premiér Igor Matovič kompetentný tento boj viesť aj naďalej.

Europoslanci o boji s pandémiou: Sme svedkami chaosu
TA3

Problém s dodávkami vakcín

Slovenskí europoslanci tlačia na inštitúcie Európskej únie, aby stransparentnili proces vakcinácie. Požiadali o nahliadnutie do zmlúv, ktoré uzatvorili farmaceutické spoločnosti, podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej sa to zatiaľ podarilo len v prípade jednej spoločnosti. Pomalosť vakcinácie podľa jej slov však nie je len v dodávkach, ale aj vo vybavenosti jednotlivých členských štátov. "Aj Slovensko potrebuje posilniť zdravotníkov, mnohí sú demotivovaní. V iných krajinách im zvyšujú platy," uviedla.

Ivan Štefanec potvrdil, že vytvárajú tlak na Európsku komisiu, aby boli zmluvy o dodávkach vakcín odtajnené a pôvodné sľuby naplnené. "Pandémiu bez spolupráce nezvládneme, na európskej úrovni sa financoval aj výskum a vývoj vakcín," povedal v štúdiu TA3. Nevylúčil, že budú vytvárať tlak aj na sankcie, momentálne je podľa neho však dôležité, aby vakcíny prišli včas a aby bolo čo najviac ľudí zaočkovaných. Populácia bude podľa Štefanca preočkovaná skôr na jeseň, ako v lete.

Vláda si nesplnila úlohu

V relácii zhodnotili aj postup vlády v boji s pandémiou. Ivan Štefanec uviedol, že ľudia dostali falošné nádeje a vláda si nesplnila svoju úlohu. Podľa Ďuriš Nicholsonovej sa malo testovať skôr v ohniskách, antigénové testy nie sú tak spoľahlivé a Slovensku to dalo klamlivé výsledky. "Na európskej úrovni nás chválili, ľudia to nepokazili. Problém však nastal už pri prvom celoplošnom testovaní, keď dostali falošné očakávania. Vstupenku na slobodu si nekúpili," uviedla europoslankyňa.

Disciplinovanosť ľudí klesá práve kvôli vláde. Voľbu ľudí treba rešpektovať, avšak pokles preferencií najsilnejšej strany vo vláde je podľa Štefanca signálom. "Sme svedkami chaosu, opatrenia sa menia z hodiny na hodinu. Vymeniť Matoviča by pomohlo, tento apel je na mieste, je to však rozhodnutie premiéra a jeho partnerov."

"Je ťažké nebyť kritický voči vláde, keď vidíme situáciu z nadhľadu a vnímamé aj rôzne prístupy z iných krajín. Komunikácia je v tejto situácii alfa a omega, premiér by mal byť lídrom," reagovala Nicholsonová. Podľa nej treba počúvať odborníkov a Igor Matovič by mal byť schopný reflexie, konfliktom so Sulíkom trpí vraj celá krajina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok