Maďarsko začne očkovať zaregistrovaných. Čínske vakcíny povolili

TA3 TASR
29.1.2021 13:08

Začiatkom budúceho týždňa sa v Maďarsku môže začať s očkovaním ľudí, ktorí sa na to zaregistrovali, povedal v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. V pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió premiér vyhlásil, že aj on sám sa nechá zaočkovať, keď naňho príde rad.

Podľa Orbána ak čoskoro nepríde do Maďarska čínska vakcína, tak do marca bude možné zaočkovať 880.000 ľudí, v opačnom prípade až dvojnásobok. "Inšpiráciou je Srbsko, ktoré už aplikuje vakcínu z Číny. Oni sú na tom lepšie než my," zdôraznil. Na očkovanie sa v Maďarsku k 20. januáru zaregistrovalo prostredníctvom internetu a poštou už 1,755 milióna ľudí.

Počet nakazených uvedeným koronavírusom od vypuknutia pandémie stúpol na 364.909 a počet obetí na životoch dosiahol 12.374. Z infekcie sa zotavilo 254.783. Aktuálne je nakazených 97.752 ľudí. Očkovanie proti koronavírusu dostalo doposiaľ 175.283 osôb, najmä zdravotníkov, pričom druhou dávkou vakcíny zaočkovali už 37.727 z nich.

Z desiatich Maďarov by sa dalo zaočkovať šesť v prípade, ak by si mohli vybrať vakcínu. Vyplýva to z výsledkov aktuálneho prieskumu inštitútu Publicus Intézet, podľa ktorých ruskú vakcínu by prijala iba tretina tých, čo sú ochotní nechať sa zaočkovať, a čínsku iba štvrtina z nich. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó 22. januára v Moskve oznámil, že Maďarsko nakúpi z Ruska dva milióny dávok očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu. V prvej etape dovezú 600.000 dávok, v druhej milión a v tretej zvyšných 400.000. Prvá zásielka vakcín Sputnik V má doraziť do Maďarska do 30 dní, každá ďalšia po nasledujúcich 30 dňoch.

Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín už vydal povolenie pre čínsku vakcínu Sinopharm proti koronavírusu SARS-CoV-2. Výrobca tvrdí, že analýza výsledkov tretej fázy klinických testov potvrdila 79,34-percentnú účinnosť v boji proti nákaze novým druhom koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok