WHO pokračuje v čínskej misii, chce vypočuť prvých nakazených

TA3 TASR
29.1.2021 12:41

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) navštívili nemocnicu v čínskom meste Wu-chan, ktorá bola podľa Pekingu pred vyše rokom jednou z prvých nemocníc, kde liečili pacientov s ochorením COVID-19.

Cieľom je zistiť pôvod koronavírusu

Členovia medzinárodnej skupiny expertov, ktorí majú zistiť pôvod koronavírusu, sa s čínskymi predstaviteľmi predtým prvýkrát osobne stretli v hoteli vo Wu-chane a podľa WHO následne absolvovali terénne návštevy v centre mesta. Po stretnutí v hoteli členovia tímu nastúpili do auta a o chvíľu neskôr vošli do brány jednej z miestnych nemocníc. Ide o zdravotné zariadenie v provincii Chu-pej, kde podľa čínskych úradov lekárka Čang Ťi-sien 27. decembra 2019 oznámila prvé prípady "zápalu pľúc neznámeho pôvodu".

WHO už skôr na Twitteri uviedla, že tím požiadal o "podrobné základné údaje" a plánoval hovoriť s osobami, ktoré na nákazu včas reagovali, ako aj s niektorými prvými chorými pacientmi.Odborníci takisto plánujú navštíviť trh s morskými plodmi spojený s mnohými prvými prípadmi nákazy, Inštitút virológie vo Wu-chane a laboratóriá v zariadeniach, ako je wuchanské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Povinnú karanténu majú za sebou

Skupina expertov z WHO ukončila povinnú karanténu v hoteli vo Wu-chane vo štvrtok. Washington krátko predtým vyzval na "rozsiahle a jasné" vyšetrovanie. Koronavírus prvýkrát zaznamenali koncom roka 2019 práve v stredočínskom Wu-chane, následne sa rozšíril do celého sveta, pričom za vyše rok sa ním nakazilo viac ako 101 miliónov ľudí a vyžiadal si aj viac ako dva milióny úmrtí.

Časť vedcov sa domnieva, že koronavírus pochádza z netopierov a najprv sa šíril na trhovisku so živými zvieratami vo Wu-chane, kde sa ako potraviny predávajú aj divé zvieratá. Čína sa bráni, že Wu-chan bol síce miestom, kde zaznamenali prvé ohnisko nákazy, vírus však odtiaľ nemusí nevyhnutne aj pochádzať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok